IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Рикардо спря победната серия на Ferrari

Верстапен удари Фетел, Ботас и Райконен не подиума

Рикардо спря победната серия на Ferrari

Дениъл Рикардо с Red Bull спечели шестата си победа във Формула 1 днес, след като завърши пръв в Гран при на Китай – най-интересното състезание за сезона, решено от излизането на кола на сигурността заради катастрофа.

Рикардо спря победната серия на Ferrari

Преди рестарта за последната третина на надпреварата състезанието се развиваше изцяло в полза на Валтери Ботас, който излезе втори на старта, а след това пресече стратегията на лидера Себастиан Фетел и мина пред него при смените на гуми. Но колата на сигурността, която излезе заради удара на съотборниците в Toro Rosso Пиер Гасли и Брендън Хартли, даде шанс на двамата пилоти на Red Bull да спрат в бокса за чисто нови гуми, след което да атакуват лидерите с вече износените им средно твърди сликове.

Макс Верстапен обаче излетя от трасето след агресивна атака срещу Люис Хамилтън, тъй като беше от външната страна на завоя. После Рикардо изпревари последователно Хамилтън, Фетел и Ботас и си осигури победата, а устремът на Верстапен спря при удара с Фетел, когато той се опита за изпревари германеца в обратния завой №14.

Двамата се завъртяха, Хамилтън ги заобиколи в зоната за сигурност, а пред тримата изскочи Кими Райконен с другата кола на Ferrari, който финишира трети, тъй като не успя да изпревари Ботас, в края, който опази второто място зад Рикардо.

Верстапен беше наказан с 10 секунди и завърши пети, зад Хамилтън, а Фетел стигна финала едва 8-и, като накрая беше изпреварен и от Фернандо Алонсо в битката за 7-ото място. Верстапен призна, че вината за инцидента е била негова, а Фетел призна, че е бил готов да го пусне, тъй като е знаел, че няма как да отбранява позицията си.

Класиране в Гран при на Китай:

1. Даниел Рикардо, Red Bull
2. Валтери Ботас, Mercedes +8,894 сек
3. Кими Райконен, Ferrari +9,637 сек
4. Люис Хамилтън, Mercedes +16,985 сек
5. Макс Верстапен, Red Bull +20,436 сек
6. Нико Хюлкенберг, Renault +21,052 сек
7. Фернандо Алонсо, McLaren +30,639 сек
8. Себастиан Фетел, Ferrari +35,286 сек
9. Карлос Сайнц, Renault +35,763 сек
10. Кевин Магнусен, Haas +39,594 сек и др.

Тагове: red bull
0 от 500