IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо не трябва да се кара на отворен прозорец

Рисковете са най-вече при ускоряването на автомобила

Защо не трябва да се кара на отворен прозорец

Пролетта настъпва и по пътищата все по-често могат да се видят автомобили с отвомери прозорци. Докато се разват на топлината и слънцето, много водачи не подозират, че по редица причини това може да им донесе проблеми най-вече при ускорение.

Защо не трябва да се кара на отворен прозорец

Разбира се, салонът на автомобила трябва да се проветрява, но е добре когато се прави това, да не се ускорява и прозорците да не се отварят веднага. При високи скорости и отворени прозорци се увеличава въдушното съпротивление и се нарушава аеродинамиката. Следователно моторът се нуждае от допълнителен ресурс и съответно се повишава разхода на гориво. И който си мисли, че пести, като не ползва климатика, просто греши.

При движението с висока скорост и отворени прозорци се появява и един характерен звук, който е доста неприятен. Той се усеща дори, когато стъклото е съвсем леко свалено. Съответно този шум създава дискомфорт у водача и отклонява вниманието му от пътя.

Някои допускат и друга грешка – отварят прозорец при включен климатик. Това е напълно безмислено, тъй като прави системата за охлаждане в салона почти безполезна. В този случай навън излиза студения въздух, а вътре нахлува топъл. Самият климатик не успява да се справи и работи напразно, като това се отразява и на ресурса му.

Освен това, заедно с топлия въздух в автомобила влизат изгорелите газове, които  директно се „лепят” за белите дробове на шофьора и спъртивиците му. Това важи особено при пътуване в участък, където се движат много камиони и други тежки превозни средства. Затова в задръстванията е най-добре да се затворят прозорците и да се включи режим на рециркулация.

Не бива да се забравя и друго – при по-висока скорост и отворени процорци в колата влиза много прах. А това може да излезе доста скъпо на собственииците на автомобили със светъл салон. Мръсотията покрива и пластвасовите елементи, като попада на труднодостъпни места, на които трудно може да бъде достигната при почистване.

Не е за пренебрегване и факта, че движението със свалени прозорци може да разболее водача и спътника му. Така че, преди да решите да проветрявате салона, помислете хубаво.

0 от 500
  • #10
    2 rate up comment 0 rate down comment
    12345 ( преди 6 години )
    Преди няколко години беше станала тежка катастрофа, защото през отворен прозорец на магистрала беше влязла пчела или оса в купето и шофьорката се беше паникьосала и бе направила рязка маневра.
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Пешо Кабриото ( преди 6 години )
    Аз какво - да се гръмна ли?По-големи глупости не бях чел скоро. Пускате доста автокомедийни статии напоследък, но тази чупи ***.п. с.глок глок глок
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Mexico ( преди 6 години )
    Ае не ги слушайте тея бее - мексиканския климатик (двата джама долу) и Despacito до дупкааа! \:D/
  • #7
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Деян ( преди 6 години )
    Статията е писана от неграмотен ***!!!
  • #6
    4 rate up comment 0 rate down comment
    KLASIKA ( преди 6 години )
    Винаги съм се съмнявал,че добитъка може да чете,хм.......Пък когато си"анонимен" то винаги съм се чудел защо си "анонимен"Май добитъка си има име....Но когато си анонимен,а добитъка си има има...,то остава една графа по надолу от добитъка,май ?не помня някъде и пък и не виждам да съм писал ,че не трябва да се пуска климатик,нали ?Климатик трябва да се пуска дори и през зимата!!!!Но си има моменти когато и причини защото!Но щом боготвориш всички глупости изписани тук,това е мастика и лук..
  • #5
    2 rate up comment 10 rate down comment
    Mazda 3 BK ( преди 6 години )
    Не знаех че има електрически климатик и винаги съм се чудел защо като е само на контакт може да работи.
  • #4
    13 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Абе класика,то ще се окаже, че май по-голям *** от теб няма. Точно НЕползването на климатика ти прецаква системата. Маслото във фреона трябва да се движи, а ако не пускаш климат3ка не става и всички връзки и съединения в системата остават на сухо и не след дълго се получава теч. И като не 3скате по-висок разход си вземете кола с електрически клиатик. Там ще имате 0,2-0,3 увеличен разход на 100 км., а не 1-1,5 л. Аз моя кл3матроник не го изключвам никога.
  • #3
    29 rate up comment 6 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Що за прстотия е тая статия?! 20 години карам на отворени прозорци, и нищо от тия неща не ми се е случило - само кефа от вятъра! А кво да кажем че 3 години съм карал и кабрио - ми аз трябваше явно да съм умрял?
  • #2
    21 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Вече си мисля,че пияни пишете.Безумни правописни грешки.До кога с тази аматьорщина по сайтовете за коли.
  • #1
    25 rate up comment 16 rate down comment
    KLASIKA ( преди 6 години )
    внимание!!!ВНИМАНИЕ!!!!Техническа проверка!!!!!Техническа реклама!!!!Това е манипулация да има винаги климатик и повече работа за сервизите за климатик!Добитъка да чете и да вярва!Младия *** захранен с реклама!Четете и карайте с климатик :ВСЕГДА И ДАЛЪШЕ ВЪВ ВЕКОВЕТЕ......ТЕХНИЧЕСКА РЕКЛАМА!ДОБИТЪКА ДА ЧЕТЕ!