IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китай въвежда нови правила за рециклирането на батериите

Отговорността ще е на автомобилните производители

Китай въвежда нови правила за рециклирането на батериите

След налагането на програмата на китайското правителство за лансиране на колкото се може повече електромобили и хибриди на местния пазар, Китай се превърна в най-големия пазар на електрически коли в света.

Китай въвежда нови правила за рециклирането на батериите

Което пък доведе до появата на нов проблем – рециклирането на батериите в края на жизнения им цикъл, който е от порядъка на няколко години.

Китайските власти отсега заложиха решението на този проблем, според „вътрешна” инструкция към автомобилните производители, правителството дава да се разбере, че очаква автомобилните компании и техните дилъри да приемат използваните батерии и да ги използват за съхранение на енергия или пък да ги дадат за рециклиране.

Втората част от този план е задължението на производителите да осигурят нови батерии за по-старите модели електромобили.

Планът е издаден от канцеларията на китайският министър на индустрията и в него е отбелязано, че автомобилните производители трябва да обособят специални места за приемане на старите батерии и сервизни мощности за подмяната им с нови.

С този документ Китай полага основите и на стандартизирането на батериите, които ще се използват в близко бъдеще при електромобилите, поне на местния пазар. От производителите се иска да „приемат стандартизиран и лесен за разглобяване дизайн на батериите, за да се автоматизира процесът на рециклиране.”

0 от 500