IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Топ 10 на новите автомобилни марки

Някои от тях се оказаха особено успешни

Топ 10 на новите автомобилни марки

Съвременният автомобилен свят се променя непрекъснато – легендарни някога марки отидоха в историята, а на пазара излизат нови. Някои от тях са напълно непознати, но има и такива, които се представят успешно. Експерти съставиха Топ 10 на новите автомобилни брандове. Ето ги и тях (подредени са произволно, а не по успех):

Maybach

Топ 10 на новите автомобилни марки

Идеята е чудесна – възражда се легендарна марка, която е слязла от сцената още през 1939 г., но въпреки това не е забравена. Близо 60 години по-късно – през 1997 г. е представена луксозната лимузина Maybach, направена на базата на Mercedes-Benz S-Class. Желаещите да си купят автомобила със стартова цена от 340 000 евро обаче се окават доста малко и през 2012 г. марката отново е закрита. От 2015 г. Daimler отново произвежда Mercedes-Maybach, като засега това е само седан на основата на S-Class. Предстои и излизане на луксозен кросоувър GLS, който също ще се предлага като Maybach.

Smart

Топ 10 на новите автомобилни марки

Когато през 1994 г. концернът Daimler решава да прави микроавтомобили под марката Smart, малцина взимат това насериозно. Четири години по-късно производството стартира, като скоро се оказва, че проектът е успешен. Модернизираните на няколко пъти малки коли се продават добре – по над 100 000 бройки на година. В гамата се появи и версия с 4 врати, както и роудстър, който обаче не беше много удачен и производството му беше спряно.

Tesla


Топ 10 на новите автомобилни марки

Малцина вярваха в успеха на тази мапка, тъй като тя е напълно чужда в автомобилния свят. Още повече продава електромобили на доста висока цена. При появата на Tesla повечето експерти предрекоха пълен провал, но така и не познаха. До момента компанията на Илон Мъск е продала над 300 000 машини, а с излизането на Model 3 тази бройка ще се увеличи.

Haval


Топ 10 на новите автомобилни марки

Най-много нови марки идват от Китай, като първата, придобила популярност в Европа беше Great Wall. През 2013 г. китайците преименуваха всъдеходите от този бранд на Haval, което се оказа успешен ход. В момента това са най-продавани всъдеходни модели на китайския пазар, като в Great Wall имат амбиция да станат и №1 в света.

Lifan

Топ 10 на новите автомобилни марки

Тази марка е създадена също в Китай през 2005 г., но набира сериозна популярност, тъй като вече се продава и извън пределите на страната. Китайците дори построиха завод в Русия, където Lifan се радва на не особено голям, но стабилен интерес. За тях обаче вътрешният пазар си остава основен приоритет.

Genesis


Топ 10 на новите автомобилни марки

Още през 80-те години на миналия век японските компании решиха да пуснат отделни брандове, които да наложат като премиум-автомобили най-вече за пазара в САЩ. През 2015 г. същото сториха и корейците от Hyundai с пускането на марката Genesis, която предлага висок комфорт и корейско качество на сериозна цена.

Geely

Топ 10 на новите автомобилни марки

Още една китайска марка, която стана известна след 2011 г. Преди това компанията се е занимавала с производство на хладилници и мотоциклети. Сега колите на Geely се продават в 32 страни от цял свят. А освен това компанията е собственик на Volvo и има акции в Daimler.

Datsun

Топ 10 на новите автомобилни марки

Мнозина знаят, че тази марка е създадена още през 1931 г., тоест съвсем не е нова. В началото на 80-те години обяче тя е изместена от пазара от Nissan и в крайна сметка е закрита. За да се появи преди 3 години, като под нея са продават достъпни модели за пазарите от третия свят. Целта е да се повтори номера на Dacia, която Renault успя да наложи успешно дори в Западна Европа. Доколко ще успеят японците, предстои да видим.

Luxgen


Топ 10 на новите автомобилни марки

Тайванската компания Yulon Motors в продължения на десетилетия произвежда автомобили по лиценз на Nissan и Mitsubishi, но през 2008 г. представя собствена марка – Luxgen. В момента под този бранд се произвеждат няколко модела, като има планове за износ в чужбина. Първият опит в тази насока – стъпването на руския пазар, се оказа провал, тъй като дори в тази държава не се намериха достатъчно желаещи да си купят кола от Тайван.

DS

Топ 10 на новите автомобилни марки

Легендарният модел Citroen DS се произвежда от 1955 до 1975 г. През 2009 г. френската марка решава да го върне на пазара, което се оказва успех. Това кара компанията да предприеме още по-смел ход, като прави DS отделен бранд. В Европа вече свикнахме с него, въпреки че продажбите му не на очакваното ниво.

Снимки: Производителите

0 от 500
  • #3
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    E Tesla продаде половин милион модел 3, така че пазара го има. Но големите не инвестират защото ги е страх, как може една малка фирма като тесла да игрради мреца от станции за зареждане из цяла америка, и цяла западна европа а фирми като рени, мерцедес, бмв, фолксваген не могат? Просто явно не искат аз друго обяснние нямам и пазара ще ги накаже в най-скоро време
  • #2
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Старите автопроизводители могат да направят много по-добри електромобили, ако технологията на батериите и инфраструктурата го правят практично за широк кръг хора. Иначе нищо не пречи примерно на Мерцедес в момента да наблъскат в едно шаси половин тон батерии по подобие на Тесла, но няма да продадат 10 милиона коли, а десетки пъти по-малко.
  • #1
    9 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тесла е най-иновативната марка в света. И най-екологичната марка в света. Демек това е бъдещето. Старите марки ще изчезнат до 1-2 десетилетия и ще се появят съвсем нови производители.