IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Това ли ще е следващата бойна машина на българската армия?

Boxer се задвижва от 15.9-литров V8 двигател и развива 103 километра в час

Това ли ще е следващата бойна машина на българската армия?

Две години след като Automedia.bg избра Artec Boxer за една от десетте най-изумителни офроуд машини в света, бронетранспортьорът бе представен официално в София. Boxer e eдин от вариантите за превъоръжаването на пехотните части на бъргарската армия.

Това ли ще е следващата бойна машина на българската армия?

„Радвам се, че германските компании проявяват интерес да предлагат своите продукти в отбранителната промишленост, защото в крайна сметка ние, България и Германия, сме много близки партньори в НАТО“, заяви посланикът на Германия у нас Херберт Салбер. "България има нужда да модернизира военното си оборудване, така че то да отговаря на стандартите на НАТО", напомни той.

Boxer се произвежда от Artec - съвместна германо-холандска компания със седалище в Мюнхен. Тя е сред кандидатите за модернизация на българските сухопътни войски и иска да включи и български компании в проекта си.

Това ли ще е следващата бойна машина на българската армия?

Boxer е на пазара от 2011 и вече е на въоръжение в три армии от НАТО: Германия, Холандия и Литва. Австралия чака първите доставки тази година,  а Великобритания и Словения също преговарят да го купят.

Задвижването му е 8х8, с 15.9-литров дизелов V8 двигател, чиято максимална мощност достига 721 конски сили, а въртящият момент е 2700 Нютонметра. Въпреки солидното тегло, което в зависимост от оборудването е между 24 и 38.5 тона, Boxer спокойно развива максимална скорост от 103 км/ч. Обхватът му с едно зареждане е 1100 километра.

Кои са останалите 9 най-удивителни офроуд машини според нас, вижте във видеото:

Тагове: artec boxer
0 от 500
  • #7
    4 rate up comment 1 rate down comment
    д-р.Куртев ( преди 6 години )
    Ха,ха-браво от мен на Цивилния!И аз бях 2г.и.2 дена в ракетни войски,ама преди години-много вода е изтекла от тогава.При военната техника новости излизат с месеци!
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Цивилния ( преди 6 години )
    Капитане, склонен съм да допусна, че наистина си военен. Такива специфични нива на IQ и информираност са постигани само в българската армия и българската милиция :D
  • #5
    10 rate up comment 1 rate down comment
    фон Майнщофен ( преди 6 години )
    А то па БМП-тата една броня имаха и резервоарите вградени във задните врати.Това не му е работа да издържа рпг то не е танк има степени на защита СТАНАГ.Ако му тургнеш много броня ще стане тежко и ще изгуби други качества като плаваемост щото си мисля че може би плава скорост и тн.То затова има и различни видове оръжия за различни цели.
  • #4
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Капитана ( преди 6 години )
    По-добра мишена от този кютюк здраве му кажи.Едно РПГ и със затворени очи ще го думнеш.Бронята, като е гледам само за предпазване от леко стрелково оръжие.Една 14,5-мм картечница КПВТ на дистанция от 200 м. ще го направи тежкия кютюк на швейцарско сирене. А РПГ-то с кумулативен снаряд ще направи присъстващите в тенекията на пастет, а ако го думнат с термобаричен експлозив ще търсим тенекията в околоземна орбита.Общо взето тази машина е за борба с противници въоръжени с прашки и стрели.
  • #3
    7 rate up comment 3 rate down comment
    fermera ( преди 6 години )
    Доста е висока и е с голяма маса за бронетранспортьор.Ще бъде лесна мишена за дроновете.Като знам и цените на немнците за цената на една ще купим три истинска танка от украинците.Във войната на Либия-Чад през 80те години със пикапи Тойота и бързо предвижване армията на Чад нанесе големи поражения на редовната армия на Либия.Вече имаме развита машиностроителна индустрия и можем сами да произведем такава машина и да я оборудваме с помоща на Израел.Те знаят как се воюва.
  • #2
    8 rate up comment 5 rate down comment
    До Брандо ( преди 6 години )
    И с какво местиш пехотата!? С открити Газ-ки или да си тичкат по полето!?
  • #1
    11 rate up comment 5 rate down comment
    Брандо ( преди 6 години )
    На нас такава машина просто не ни трябва