IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Акционерите на Tesla гласуваха шокираща заплата на Мъск

Шефът на компанията за електромобили ще получава 2,6 млрд. долара на година

Акционерите на Tesla гласуваха шокираща заплата на Мъск

Главният изпълнителен директор на Tesla – Илон Мъск, ще получава около 2,6 млрд. долара на година, съобщава BBC. Именно това възнаграждение е одобрено от акционерите в компанията на последното им събрание, независимо от огромните загуби, които производителят на електромобили записа през 2017 г.

Акционерите на Tesla гласуваха шокираща заплата на Мъск

Мъск ще може да разчита на тази сума, само ако Tesla постигне определени цели, поставени от акционерите. Те са свързани с постижениея на американската марка. Например, за миналата година Tesla Motors е продала 102 000 нови коли, като е изпълнила поставената цел – достигане на 100 000 продажби.

За да заработи парите, шефът на Tesla първо трябва да увеличи пазарната капитализация на компанията през тази година на 100 мдрд. долара. Сега тя е около 55 млрд. Целият план на акционерите е за 10 години, като предвижда на края на този период Tesla да струва 650 млрд. Ако това бъде постигнато, Мъск ще заработи общо 26 млрд. долара.

Решението за възнаграждението на Мъск е било одобрено от 73% от участниците в събранието. Веднага след като беше обявена информацията, акциите на компанията на фондовите борси скочиха с 3%.

През 2017 г. Tesla Motors записа рекодни за историята си загуби, като сумата надхвърли 2 млрд. долара. Приходът на производителя на електромобили за миналата година е 3,3 млрд., но чистите загуби са 2,23 млрд., което е 3 пъти повече от тези 2106 г. (773 млн. долара).

Снимка: Autonews

Тагове: tesla
0 от 500
  • #4
    7 rate up comment 2 rate down comment
    история ( преди 6 години )
    Все пак не забравяме, че 2012 Мъск имаше подобен стимул, който успя да изпълни според желанието на акционерите ;-)
  • #3
    9 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    компания, която още години напред ще е на загуба да си позволи да плаща подобни суми за заплати............толкова смърди , че чак се нетрае ...............
  • #2
    10 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    според мен има доста добри шансове да не получи нищи. абсолютно нищо
  • #1
    22 rate up comment 3 rate down comment
    carpe_diem ( преди 6 години )
    Значи му имат доверие хората...За разлика от форумните тролчета тук.Ще мине време, ще видим кой крив, кой прав.Само че едни хорица ще забогатеят страшно много за кратко време, и по-важното - ще променят една индустрия, която не иска да променя себе си, защото я мързи.Че и продължава да лобира за премахване и/или облекчаване на закони за вредни емисии, защото така й е по-лесно...