IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Goodyear направи гума с мъх

Концепцията Oxygene съчетава някои странни функции

Goodyear направи гума с мъх

Американският производител на автомобилни гуми Goodyear показа нова концепция за автомобилна гума, която използва жив мъх.

Goodyear направи гума с мъх

Гумата е конструирана така, че да абсорбира влагата от пътната настилка и да я изпраща към мъха. Това позволява осъществяването на фотосинтеза, чрез което се отделя кислород. Според Goodyear, гумата поема и CO2 емисии, които също подхранват растението.

Освен мъх, в концепцията са използвани и рециклирани стари гуми. Процесът на изработка пък включва отпечатване на 3D принтер, като въпреки това Oxygene притежава повишена твърдост, което не позволява повърхността да бъде пробита.

Друга иновативна функция на концепцията е възможността за генериране на енергия чрез фотосинтеза. Чрез тази енергия Oxygene може да командва различни бордови сензори, електроника и страничната светеща линия на гумата. Налична са и системите V2V и V2X, които могат да предупреждават други превозни средства при промяна на лентата или изършването на други маневри.

Goodyear направи гума с мъх

Според анализ на производителя, ако в град с приблизително 2.5 млн. автомобила всички използват Oxygene, то вредните емисии ще намалеят с около 4000 тона годишно, докато отделеният кислород за същото врем еще е 3000 тона. Това би било предимство за повече от 80% от хората, които живеят в големи градове с надвишени граници на замърсяването на въздуха, определени от СЗО.

Показаната на автомобилното изложение в Женева концепция ще бъде достъпна в Европа следващата година. По информация на Goodyear, Oxygene ще се износва и с 30% по-бавно от обикновена гума, ако се използва на електромобил.

Снимки: Goodyear

Тагове: goodyear oxygene
0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Ime ( преди 6 години )
    До deАми уж твърдят, че догодина ще е достъпна в Европа, ще видим.Само не мога да разбера логиката защо ел. колите ще я износват по- малко сравнено с останалите коли...
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    de ( преди 6 години )
    още едно от тези "открития" които няма да видят бял свят.
  • #2
    12 rate up comment 1 rate down comment
    zoom in ( преди 6 години )
    Нищо му няма. Мъховете като цяло не са особено сложни организми. Най-много да си "помисли", че гравитацията се е увеличила малко. Според мен по-големият проблем би бил, че това дето ще го абсорбира от пътя няма да е много чиста вода, а ще е доста токсично. Плюс това, при ниски зимни температури, тоя мъх не може да фотосинтезира и тогава няма никакъв смисъл от такава гума.
  • #1
    7 rate up comment 3 rate down comment
    д-р Исня ( преди 6 години )
    И на тоя мъх при 190 няма ли да му се завие свят и да повърне? Освен ако не е статичен и само гумата да се връти!