IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Специален Jaguar за звезда от Iron Maiden

XJ6 Gteatest Hits е сред изненадите в Женева

Специален Jaguar за звезда от Iron Maiden

Jaguar стартира отбелязването на 50-ата годишнина на легендарния седан XJ6 с представянето на един специален автомобил, сглобен от Jaguar Classic. Колата е поръчана от барабаниста на метъл бандата Iron Maiden Нико Макбрейн и тази седмица дебютира на салона в Женева. Специалният модел е получил название Greatest Hits и е базиран на версията на XJ6 от 1984 година – Series 3.

Специален Jaguar за звезда от Iron Maiden

От Jaguar Classic потвърдиха, че за създаването на колата не са жалени средства и материали, а специалистите на компанията са вложили над 3500 часа труд, за да осъществят промените по каросерията, интериора и окачването, а двигателят е бил основно ремонтиран и също е претърпял известни промени. Така този XJ6 е получил доста по-широки калници, под които се събират 18-инчови джанти с гуми Pirelli P Zero. Другите визуални промени са свързани с добавянето на LED светлини, новата форма на корпусите на страничните огледала и т.н.

Специален Jaguar за звезда от Iron Maiden

В интериора промените са още повече – изцяло червен кожен салон, черна алкантара за арматурното табло, съчетана с фурнир от кленово дърво. Другите уникални елементи включват скоростен лост и превключватели, заети от дизайна на усилвателите Marshall, а педалите пък напомнят педалите на барабаните, на които свири Нико.

Заедно с това този специален XJ6 е получил и някои модерни допълнения – централно заключване и модернизиран климатик. Сателитната навигация се управлява с тъчскрийн, а инфотейнмънт системата и камерата за задно виждане идват от Jaguar XF от 2012 година. И накрая, мощността на аудио системата на автомобила е впечатляващите 1100 вата.

Специален Jaguar за звезда от Iron Maiden

Очакването също е претърпяло промени, като са добавени регулируеми задни амортисьори, а 4,2-литровият редови 6-цилиндров мотор работи с три SU карбуратора и специално създадена за този автомобил ауспухова система с четири накрайника.

Снимки: Jaguar

0 от 500
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    ff ( преди 6 години )
    има една версия Даймлер, миналата година ги издирвах тук в германия, много исках да си взема,но на всички двигателите виеха като ярномелка...взех си CL500 за тая цена, но силута на тоя ягуар е ненадминат...
  • #6
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Darth Plague ( преди 6 години )
    Нико разбира от музика и от автомобили!
  • #5
    10 rate up comment 1 rate down comment
    А.В.Торът ( преди 6 години )
    Любимата ми кола... Само салонът да не беше червен, ама не аз поръчвам музиката ;)
  • #4
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Защо ли? ( преди 6 години )
    Ами една от причините са държавните регулации и изискванията за безопасност. Например забележи колоните които държат стъклата и покрива колко са тънки и финни.А на съвременните коли са дебели и вътре има кабелаци, изолации, аербеци и какво ли още не.Също височината на предния капак, пропорциите... сега просто има унифицирани стандарти за всичко.Отделно че днешните дизайнери май не са толкова добри колото едно време. Или по скоро маркетинговите отдели не им дават свобода.
  • #3
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Една от причините да не правят такива ниски, сплескани, елегантни автомобили е euroncap тестовете.Друга причина е че сега са на мода напомпани кросоувъри - тази източена, ниска, елегантна машина се цени само от петрохедс. Масовия юзър иска Кашкай, Рав4, Туран и Каджар.
  • #2
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не мога да си отговоря на въпроса - защо вече не правят такива красиви автомобили
  • #1
    19 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Красота! Днешните автомобили са ужасни. Тато някакви подути слонове са. Груби форми, ръбове, изобщо изрудщина.А този Джак колко е елегантен. Като породисто животно.