IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda потвърди завръщането на роторния мотор през 2019 г.

Двигателят на Ванкел ще бъде в основата на електромобил с размерите на Mazda3

Mazda потвърди завръщането на роторния мотор през 2019 г.

Роторните мотори Ванкел отново ще се произвеждат и ще се поставят на автомобили на Mazda от 2019 г. Това съобщи в интервю за изданието ZeAuto вицепрезидентът на Mazda Motor Europe – Мартин тен Бринк.

Mazda потвърди завръщането на роторния мотор през 2019 г.

За намеренията на японците да използват отново такива агрегати се говори от доста време. Източници от компанията наскоро разкриха, че роторният двигател ще играе ролята на генератор за зареждане на батериите в електромобилите на Mazda. Подобна технология се използва в BMW i3, където генераторът е 2-цилиндров мотор.

Още преди 10 години Mazda експериментира с подобен силов агрегат. Компанията оборудва минивана Premacy Hydrogen RE с бензиново-водороден двигател на Ванкел, който игра ролята на генератор. Японците произведоха няколко серии от автомобила, като те бяха предназначени само за корпоративни клиенти.

Mazda потвърди завръщането на роторния мотор през 2019 г.

Бъдещият електромобил на Mazda ще бъде изграден на платформата Small Car, която ще се превърне в базова за следващите поколения на моделите 2, 3 и CX-3. Тази архитектура позволява разполагането на акумулаторните батерии под пода на колата. За електромобила ще бъде използва малък роторен двигател.

Също така през 2019 г. се очаква да излезе и новата генерация на Mazda3. Тя ще получи бензинови мотори Skyactiv-X от трето поколение работещи на нов принцип. Според представители на компанията, новите двигатели имат по-ниски вредни емисии от електромобилите, ако се смята енергията, отделяна от зарядните станции.

Снимки: Mazda

Тагове: mazda
0 от 500