IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10-те най-нелепи автомобилни закона в света

Всички те продължават да действат и в момента

10-те най-нелепи автомобилни закона в света

В интернет-пространството лесно могат да се открият не 10, а 25 и дори 50 нелепи правила за движение по пътищата. Голяма част от тях обаче вече са отменени. Предлагаме и 10 закона, които продължават да са валидни в различни държави и нарушението им може да доведе до сериозно наказание.

САЩ – забранено е карането на велосипед със 105 км/ч


10-те най-нелепи автомобилни закона в света

В щата Кънектикът, ако ви спре полицията за каране на велосипед със скорост над 65 мили (105 км/ч), подлежите на санкци. Интересно обаче какво ще е това колело, което развива подобни скорости. А ако се окажете в щата Охайо и шофирате, задължително трябва да подавате звуков сигнал при задминаване на друго превозно средство. Този закон не се спазва от повечето водачи, но все още е валиден.

Япония – пътникът също е виновен


10-те най-нелепи автомобилни закона в света

В Япония може да влезете в затвора или да бъде глобен с няколко хиляди долара, не само ако шофирате след употреба на алкохол, но и се возите при пиян шофьор. При това допустимото ниво на алкохол в кръвта е доста ниско – 0,3 промила, тоест можете да пострадате или след 1-2 чаши вино или халба бира.

Македония – пияните само на задната седалка

10-те най-нелепи автомобилни закона в света

Към употребата на алкохол са особено строги и властите в Македония. Ясно е, че ако шофьорът е пил, той подлежи на наказание. Същото се отнася и за пътник в колата, ако той седи на предната седалка. Любопитното е, че тази санкция важи дори за автомобили само с две места. В подобен случай пияният пасажер явно трябва да бъде качен в багажника. Поне подобна забрана няма.

Нигерия – без автомобили в тъмно зелено

10-те най-нелепи автомобилни закона в света

В Нигерия още през 1977 г. е приет закон, който официално забранява на гражданите да използват автомобили, боядисани в цвят „армейско” (тъмно) зелено. Нарушението води до глоба и конфискуване на колата. Причината за приемането на подобен закон е войната, която дължи години се водеше в тази африканска държава.

Тюркменистан – пазете тишина и не яжте в колата

10-те най-нелепи автомобилни закона в света

В бившата Съветска република законите са доста строги. Това се отнася и за правилника за движение, който забранява на шофьорите всякакви действия, които могат да отвлекат вниманието им от пътя – ядене, пиене, пушене и слушане на силна музика. Както и поздравяването с жест или звуков сигнал на друг участник в движението.

Кипър – стойте мирно в автомобила


10-те най-нелепи автомобилни закона в света

Законите в Кипър също са доста строги по отношение на шофьорите. На тях им се забранява да махат ръцете си от волана, а също така и да управляват автомобил в „неудобна” поза. Тоест, ако решите да размахате юмрук на някой или да се излегнете, докато шофиране, сте заплашен от глоба в размер на 25 евро. Прибавете към това и обратното движение в Кипър, и нещата стават наистина сложни.

Тайланд – задължително с дрехи

10-те най-нелепи автомобилни закона в света

Тайланд е любима дестинация за отдих и много туристи взимат под наем автомобили или мотоциклети. Трафикът е ужасен, а температурите високи. В никакъ случай обаче не сваляйне дрехата си, докато сте зад волана – това е забрането и на мъжете, и на жените. Също е забрането и управлението на мотоциклет или мотопед без каска на главата.

Австралия – никакво показване извън автомобила

10-те най-нелепи автомобилни закона в света

Ако шофирате в Австралия, не си и помисляйте да се подадете на внезапен порив и да изкарате ръката си (или някоя друга част от тялото) през прозореца или люка. Според местните закони шофьорът и пътниците трябва да бъдат изцяло в колата и нито една част от тялото им не може да се подава навън. Забранено е също оставянето на ключовете в автомобила, ако водачът не е на по-малко от 3 метра от него. Не може също така превозното средство да се оставя с отворен прозорец, ако в него няма никой.

Коста Рика – знайте си мярката за пиене

10-те най-нелепи автомобилни закона в света

В Коста Рика действат доста интересни правила относно употребата на алкохол и шофиране. Съгласно тях тези две неща могат да се съчетават, като не е забранено дори да седнете зад волана с бутилка бира в ръка. В същото време, ако полицията ми спре и установи, че сте пиян, влизате в затвора.

Германия – глоба, ако ви свърши бензинът

10-те най-нелепи автомобилни закона в света

В Германия ще бъдете глобен, ако ви свърши бензинът, докато се движите по магистрала. Така ще платите два пъти – единият път, за да изтеглят автомобила ви до бензиностанция, а вторият път глоба за нарушението. Логиката е проста – на аутобан може да се спира, само ако нямате друга възможност. Можело е да заредите, но сте забравили? Значи все пак сте имали възможност и сте виновни.

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    д-р.Куртев ( преди 6 години )
    В USA също има щати ,където глобяват,ако свърши горивото на магистрала !
  • #7
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Ime ( преди 6 години )
    Аз пък на поставките за чаши се радвам. По работа ми се случва и по над 10 часа на ден да съм вслужебната кола и нямам време да спра и да пия кафе. Така си сърбам малко по малко. Човещинка си е. И няма нищо общо с "тъпите американци". И европейските коли имаха поставки за чаши,само че много по- некадърни и неудобни.
  • #6
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Ime ( преди 6 години )
    "Интересно обаче какво ще е това колело, което развива подобни скорости. "Световният рекорд за скорост с колело е над 200км/ч, та... А и в интернет има доста видеота, поне едно от България, в което шосейни колоездачи карат плътно зад камиони по магистралите (незаконно разбира се) със скорости над 100 км/ч.
  • #5
    4 rate up comment 2 rate down comment
    диВайс ( преди 6 години )
    Не намирам нито един от тези закони за странен!Може би само за карането на колело с 105км/ч. - няма кой да ги вдигне, освен ако не е със супер мощно електрическо колело, което сигурно ще се води електро-мотоциклет! Но, и с обикновенно колело да ги вдигнеш, си е страшно. 105км/ч на колело е много по-различно от 105км/ч с мотор!
  • #4
    15 rate up comment 1 rate down comment
    AUTO ( преди 6 години )
    Това за Японския закон е напълно логично! АКо знаеш, че шофьорът е пиян и въпреки това се возиш в неговата кола, те пражи съучастник в престъплението, което си е също наказуемо!
  • #3
    14 rate up comment 1 rate down comment
    9! ( преди 6 години )
    Това е доста правилно в Япония и Германия специално.Прави са да глобяват когато се качваш при пиян шофьор,и тук трябва да е така, трябват по-строги мерки към това,в крайна сметка говорим за отговорност,,трезвия дори носи по-голяма такава оставяйки пияният да кара.И в Германия също, разбира се че не може да си оставиш колата на аутобана щото ти е свършило горивото,та ти си предпоставка за птп,не виждам нищо чудно в това.Тук не говорим за авария или а за нещо което зависи изцяло от теб.
  • #2
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Доста смислени правила в Тюркменистан, Кипър и Германия. Зад волана трябва концентрация, правилна стойка и да си нащрек, а не лежане, пиене и ядене. Като искаш да правиш последните неща, отбиваш някъде. Тази мода във всички коли да се слагат поставки за чаши тръгна от глупавите американци, допреди 15-на години никоя европейска кола ги нямаше.
  • #1
    3 rate up comment 3 rate down comment
    R ( преди 6 години )
    Това за Тайланд явно не се спазва. По Коледа бях там, за 3 седмици каране на скутер, като почти всеки ден минавахме покрай стационарния патрул в Пукет, никой нищо не ми каза.