IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Да си спомним първия концептуален автомобил

Buick Y Job става служебна кола на Харли Джей Ърл

Да си спомним първия концептуален автомобил

Автомобилният гигант General Motors е имал само 7 главни дизайнери от основаването си до днес, а Харли Джей Ърл е бил първият от тях, като заема поста през 1937 година. Година по-късно, той решава, че е време да създаде истинска кола-мечта, за да се бори с мрачната атмосфера, последвала Великата депресия.

Да си спомним първия концептуален автомобил

Така се появява Buick Y Job – първият концептуален автомобил в света, който отдава почит и на модерните по това време дизайнерски линии в авиационната индустрия. Това е напълно действащ прототип, като негов дизайнер е Джордж Снайдер, а превръщането на чертежите в метал е поверено на главния инженер на Buick Чарли Чейн, който използва удължено шаси от модела Century, за да създаде този автомобил.

Да си спомним първия концептуален автомобил

Y Job е с по-дълга, по-широка и по-ниска каросерия, освен това е със скрити фарове, електрически прозорци, електрически гюрук и автоматична скоростна кутия. Моторът обаче е зает директно от поточната линия, мощността му е 140 конски сили, а колелата са необичайно малки – едва 13 цола. Това обаче е умишлено, тъй като колата така е още по-ниска.

Да си спомним първия концептуален автомобил

По-късно Ърл решава, че иска това да е служебната му кола, която той да кара всеки ден и това е наложило редица промени – от използването на различни амортисьори до промяна на целия интериор. Някои от елементите, появили се с Y Job са били толкова напредничави за времето си, че стигат до серийното производство на General Motors едва през 50-те години.

Горе-долу по това време, през 1958 година Ърл напуска General Motors, след като под негово ръководство са били създадени моделите за моделната 1959 година.

Днес Y Job е ценен екземпляр в музея на GM и все още е в движение.

Тагове: gm buick y job
0 от 500