IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изследване: Хората се страхуват от изкуствения интелект

Но пък нямат нищо против той да е техен шофьор

Изследване: Хората се страхуват от изкуствения интелект

Американският автомобилен производител Ford публикува резултатите от годишното си глобално изследване на потребителските настроения. Тази година темата е изкуственият интелект и автономните автомобили, а резултатите са повече от интересни.

61% от анкетираните твърдят, че очакват с нетърпение появата на автономни автомобили по пътищата.

Изследване: Хората се страхуват от изкуствения интелект

В същото време 52% от участвалите в изследването са на мнение, че изкуственият интелект ще донесе повече вреда на човечеството, отколкото полза. С други думи, хората се страхуват от изкуствения интелект, но нямат нищо против той да ги вози. Много от водачите заявяват, че са готови да отстъпят волана на компютър с изкуствен интелект, за да могат те да отделят време на развлечения, работа или просто, за да подремнат докато пътуват.

Най-сериозно е притеснението от задаващите се автономни автомобили сред професионалните шофьори, които смятат, че просто ще останат без работа. Тук се появява още един парадокс. През лятото министърът на транспорта на Индия заяви, че страната няма да допусне появата на автономни автомобили по пътищата си, за да се запази заетостта на шофьорите. В същото време 81% от анкетираните индийци твърдят, че чакат с оптимизъм първите самостоятелно мислещи коли.

Най-силен е ентусиазмът за колите без шофьори в Китай – 83% от участвалите в изследването нямат търпение тези возила да излязат на пътя. Следват Бразилия (75%) и Австрали, Канада и САЩ с 50 и малко над 50 процента. В Германия и Великобритания тези проценти са още по-ниски – 44-45.

В Русия също се стигна до интересен резултат – 58% руснаци заявяват, че биха си купили автономен автомобил, но само 38% вярват, че той би бил достатъчно безопасен за ежедневна употреба.

Тагове: ford
0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    проф. Ан ( преди 6 години )
    Какво прави изкуствен интелект в България?Бърза да емигрира или да се форматира!
  • #2
    9 rate up comment 2 rate down comment
    д-р Исня ( преди 6 години )
    Естествено, че ще се страхуват, ако живеят в страни от трети, пети и осми свят като нас. Тук, ако ще и кола с изкуствен интелект тип зубър да докарат, в тази джунгла ще изпростее на макс. Ни може пътна лента да хване (която я няма и без това), ни да уцели кое е път и кое е нива за оран! Двете са толкова идентични, че разпознаването им и от човек с "вишу" е невъзможно. Та да, страх ни е от изкуствения интелект, защото тук освен да полудее, друго няма да стане!
  • #1
    7 rate up comment 5 rate down comment
    ангел ( преди 6 години )
    Хората винаги ще се страхуват от новото. Няма значение как се казва то.