IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прототипът на Mini, който всички забравиха, а не трябваше

Anniversary Concept Vehicle 30 определи съдбата на марката

Прототипът на Mini, който всички забравиха, а не трябваше

Прототипи ... Те се появяват и много често биват забравяни, защото рядко попадат "под ножа" на дизайнерите и не излизат на пазара.  Един такъв е ACV30. Днес малцина си спомнят за него и жалко,  защото тази разработка на конструкторите на BMW буквално определи бъдещето на Mini Cooper.

Прототипът на Mini, който всички забравиха, а не трябваше

Марката малолитражни автомобили Mini е разработена от британската компания British Motor Corporation още през 1959 г. През 1994 г., когато е част от Rover Group, преминава под контрола на BMW. Големите фенове на Rover си спомнят за това време с голяма тъга. Защото баварците решават да хвърлят всички сили върху моделите от SUV гамата на Land и Range Rover.  А популярните някога минита затъват в забвение. Въпреки обновяването на моделната гама, семейството започва да сдава позиции. Британските конструктори обаче вярват, че възраждането на Mini ще настъпи и дори измислят как ще изглежда този автомобил на бъдещето.

Прототипът на Mini, който всички забравиха, а не трябваше

От своя страна германците виждат бъдещето на марката по напълно друг начин. За разлика от направлението Land и Range, в BMW са убедени, че Mini го очакват по-бляскави дни. След дълго обсъждане баварците все пак правят избор в полза на чисто немското Mini, а не на британското. Първият прототип в това направление става ACV30.

Прототипът на Mini, който всички забравиха, а не трябваше

Пълното име на автомобила е Anniversary Concept Vehicle 30. Показан е през 1997 г. по случай 30-годишнината от триумфа на Mini в рали "Монте Карло".  Един поглед към тази концепция е достатъчен, за да забележим в дизайна му елементи, които през 2001 г. ще мигрират към новия сериен Mini Cooper. Като издутите калници, "опулената" муцуна, белият покрив и др. Дизайнери на модела са такива прочути личности от автомобилния свят като Адриан ван Хойдонк и Франк Стивънсън.

Прототипът на Mini, който всички забравиха, а не трябваше

В дизайна на прототипа има много препратки към миналото на Mini. Основната обаче е не външна, а техническа. Моделът доста се приближава в техническо отношение към автомобилите от клас В. Има средномоторна конфигурация със задно задвижване. Теглото на прототипа не надвишава 1 тон. Предвидено е да има прекрасна динамика. По-ранната версия е оборудвана с 1,6-литров двигател с мощност 160 к.с.

Въпреки че прототипът така и не вижда бял свят, той прекрасно свършва работата си. Днес "прероденото" семейство продължава да живее и процъфтява. И в много отношения това, което Mini Cooper е днес, определи именно този концептуален модел от 90-те години на миналия век.

Тагове: mini anniversary concept
0 от 500
  • #1
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Това Мини ако беше излязло щеше наистина да бъде Мини, а не като сегашната конфекция, която бълват-грозни, големи, тежки, трошливи, лакоми,скъпи и всичко друго, но не и мини, а Макси с двигатели на ПСА. Чудя се и кога ще го разкарат огромния водомер от таблото. Такъв гаден атрибут няма нито една друга кола. От БеЕнВе убиха марката Мини. Факт!