IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Италианци дават нов живот на една легенда

Съвременната интерпретация на Lancia Stratos излиза в серийно производство

Италианци дават нов живот на една легенда

Компаните Manifattura Automobili Torino (MAT) и New Stratos Gbr обявиха намеренията си да подновят производството на спортен модел, създаден преди 8 години в качеството си на съвременна интерпретация на легендарния модел Lancia Stratos. Автомобилът ще бъде показан пред публика на автосалона в Женева през март.

Италианци дават нов живот на една легенда

Първоначално серийният вариант на Stratos беше разработен от ателието Pininfarina по специална поръчка на германския бизнесмен Михаел Строшек. Машината беше построена на базата на Ferrari F430 Scuderia, като поучи 4,3-литров V8 мотор с 540 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 3,3 секунди, а до 200 км/ч – 9,7 секунди.

Италианци дават нов живот на една легенда

Автомобилът струваше на Строшек около 3 млн. евро, като в Pininfarina се надявха да пуснат ограничена серия, след като повече от 40 човека изявиха желание да притежават такава кола. От Ferrari обаче забраниха да използват техни агрегати и проектът пропадна. 

Сега Stratos ще бъде възроден, но ще използва друга платформа. Каква ще бъде тя, не се съобщава. От двете компании, работещи по автомобила, обаче са категорични, че новото шаси ще може да се използва както за състезателна версия, така и за всъдеходна модификация.

Италианци дават нов живот на една легенда
 

Фирмите Manifattura Automobili Torino (MAT) и New Stratos Gbr съобщават още, че са получил лиценза на Pininfarina за направата на подобна машина, от която ще бъдат произведени 25 бройки. Всяка от тях ще получи карбонова каросерия. Не се уточнява обаче какъв ще е задвижващият агрегат.

Очакванията са новата суперкола да струва около 835 000 долара. Това е с близо 300 000 долара от цената на автомобила, който Pininfarina се надяваха да произведат.

Снимки: Cars
0 от 500