IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко харчат компаниите за лобиране за новите еконорми

Най-много пари през 2017 г. е изразходвал General Motors

Колко харчат компаниите за лобиране за новите еконорми

Американските производители и вносители на автообили са похарчили 49 млн. долара през 2017 г. за лобиране на интересите им, свързани с новите екологични норми и и най-вече за разхода на гориво. Новите правила ще влязат в сила през 2025 г., като предвиждат средният разход на автомобилите, произвеждани в страната, да бъде снижен до 4,3 л/100 км, съобщава The Center for Responsive Politics.

Колко харчат компаниите за лобиране за новите еконорми

Най-големият лобист в автоиндустрията е General Motors, който печели най-вече от продажбите на пикапи и всъдехода. Концернът е похарчил 8,64 млн. долара. След него идват Toyota – 5,779 млн, Ford – 4, 296 млн, Fiat Crysler Automotive — 4,27 млн и Honda - 3,265 млн.

За същия перод компанията Tesla е похарчила за лобиране 740 000 долара, а Mazda – 90 000. Общите разходи на Nissan, Daimler, Volkswagen, Hyundai, Kia, Tata, BMW и Lucid са 8,2 млн.

Доколко са ефективни усилията на лобистите, ще се разбере през март, коготато Националното управление за безопасност на движението в САЩ (NHTSA) ще въведе нови стандарти за икономия на горивото.

Смяна на показателите се предвижва и в Европа, като вече за измерване на нивата на вредни емисии и на разхода на гориво ще се използва нова процедура. Тя ще се казва WLTP (сега е NEDC), като предвижда по-дълги и по-сложни тестове. Нова сертификация на автообилите трябва да приключи през 2019 г.

Законодатеството на ЕС също предвижда промяна на приетите показатели за нива на вредни емисии разход на гориво. През 2015 г. стойностите бяха 5,6 л/100 км за бензинови модели и 4,9 л/100 км. През 2021 г. нивата трябва да бъдат съответно 4,1 и 3,6 л.

Снимка: Chevrolet

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Точно това означава, средно за цялата гама. Усредняването според мен е по модели, продажбите стават ясни след това, просто няма как.
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 6 години )
    Засяга цялата гама според мен.Примерно ако имаш електрички и хибриди, можеш да си продаваш и танковете, дето харчат 30/100.Само не знам по брой модели ли ги усредняват или по брой продажби...
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    младен ( преди 6 години )
    "...нивата трябва да бъдат съответно 4,1 и 3,6 л."Забрави!!!
  • #2
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мисля че тук има една уловка Трябва да се разясни "среден" разход той ще обхваща цялата гама автомобили или само определен модел ???
  • #1
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Нека писането на лъжлив софтуер започне сега :) . Няма как джипка да харчи 4/100, освен ако само компютъра и не твърди че харчи толкова