IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Учени обявиха причината за всяка десета катастрофа

Проблемът с умората и недоспиването става все по-сериозeн

Учени обявиха причината за всяка десета катастрофа

Експерти от неправителствената организация AAA Foundation for Traffic Safety (AAA) направиха проучване, което показва, че все повече нараства броят на катастрофите по време на пътуване заради умора и неодоспиване на водача, съобщава CNBC.

Учените обявиха причината за всяка десета катастрофа

Според специалистите, всеки десети пътен инцидент е заради сънливостта на човека за волана. Нещо повече – близо 30% от шофьорите признават, че през последния месец почти са заспивали от преумора, докато са управлявали автомобил.

Изследването на AAA е отнело 3 години. С помощта на специално поставено в различни превозни средства обоудване учените са проследили поведението на 3500 водачи. Те са установили, че управлението в „сънено” състояние е еднакво разпространето сред мъжете и жените. Както и че 50% от инцидентите в тези случаи са предизвикани от щофьори на възраст между 16 и 24 години.

Експертите от организацията са категорични, че спестяването на 2-3 часа сън с цел по-рано тръгване на път повишава като цяло рискът от попадане в пътно-траспортно произшествие до 4 пъти.

Снимка: Auto.Mail

0 от 500