fallback

Защо Илон Мъск прати една Tesla в космоса - съвсем буквално?

Червеният Roadster може би ще падне на Марс след стотина милиона години

До вчера най-прочутото послание на човечеството към потенциалните други цивилизации във Вселената бе онова на борда на Voyager, замислено от Карл Сейгън и съдържащо покрай другото и една родопска песен в изпълнение на Валя Балканска. Тази чест вече се пада на един електромобил, модел 2008 година, с пластмасов манекен на шофьорското място. Илон Мъск избра тъкмо тази Tesla Roadster като символичен товар за първия полет на новата си ракета Falcon Heavy. По-мощният носител на компанията му SpaceX бе изстрелян успешно от Кейп Канаверал и изведе автомобила в елиптична орбита между Земята и Марс. Мъск обяви, че очаква колата да се носи необезпокоявана в космоса стотици милиони години. "С течение на времето тя ще се доближи много до Марс. Има дори нищожен шанс да го удари. Наистина нищожен". Вместо Валя Балканска на борда на кабриолета има времева капсула с данни за Земята и човечеството, манекен със скафандър и аудиоуредба, която може да пуска Space Oddity на Дейвид Боуи. Всякакъв друг товар щеше да е "твърде скучен", обясни Мъск. На екрана на мултимедийната система на колата е отпечатано посланието "Без паника" от прочутия "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс. Заядливците не пропуснаха да отбележат, че все пак Мъск е предпочел най-лекия екземпляр в гамата вместо тежащия два тона и половина Model S. Както и че този ход по никакъв начин не решава чисто земните проблеми на Tesla, която продължава да среща затруднения с масовото производство на Model 3 и непрекъснато отлага сроковете му. Но като рекламен ефект кабриолетът в Космоса работи отлично, както и всяко друго нещо, замислено от южноафриканския предприемач. Тук можете да видите livestream от борда на "космическия" Roadster:

Тагове:
fallback
  • #23
    Анонимен ( преди 6 години )
    Като гледам ...Няма винетка; Няма гражданска; Няма преглед....Дано си носи 50лв
  • #22
    Ищван Чурка ( преди 6 години )
    до "Тинтири-Менти ви"Начи, баце, като те видя, директно ти бия минуса, ей така, профилактично :)И съм много доволен, че с минусчетата коментарите ти директно се крият и не четем вече глупости!Поздрави, И. Чурка
  • #21
    v-1 ( преди 6 години )
    Пак са се събрали гледам конспираторите и хейтърите да лаят :))))Вие си лайте, ама хората изстреляха ракета и приземиха две от степените и, нещо не правено до сега.А знаети ли колко повече товар събира този фалкън, от другите ракети - повече от 2 пъти по-голям тоавр може да изнесе в орбита... Човека е мечтател и има шанс да изпълни мечтите си, какво толкова ви дразни това не разбирам...
  • #20
    Теодор ( преди 6 години )
    Дидо ти вярваш ли въобще на нещо ? Освен да те качат на следващата , че малко да ти се обостри главата из космоса .А за зомбита , ами сбъркал си човека момче . Хич не ми пука за теслата , а за това че ракетата е технологичен прогрес . НАСА и Роскосмос близо 30 години на се правили нещо запомнящо се . А сега това момче поне се мъчи да постигне нещо и то със доста по малко бюджет от на НАСА и Роскосмос . Ама ти с капацитет на Тесла (инструмента не колата ) ,все още не разбираш даже кое е реално
  • #19
    Dido ( преди 6 години )
    Клипа с изтрелването го гледах!И Междузвездни войни съм гледал!И на тях ли да вярвам!?!?!Като се зомбирате и започнете да се припознвате в "постиженията" на разни "идоли" без да разбирате какво стои за този театър сте ми много забавни!Теодорчо от България - защитник и последовател на Илон Мъск ... Боже колко мъка има по този свят, Боже!!!
  • #18
    Анонимен ( преди 6 години )
    това момче верно не го слуша главата и звездите му говорят
  • #17
    До долния ( преди 6 години )
    ПичУве, КОСМОС се пише, не космус...
  • #16
    green goblin ( преди 6 години )
    Мъск е повече американец от доста американци..познай как ако си чужденец държавата ще налива милиарди в собствената ти компания... недей да го мислиш,твоя капацитет е малък.
  • #15
    Теодор ( преди 6 години )
    При първо изстрелване на ракетата да не очакваш да сложат лунен модул или марсоход . И второ колата е пратена на има няма 300 милионно патешествие до Марс и въобще няма да пречи на бъдещи мисии около земята или Марс .А това че ти не си гледал клипа с изстрелването на ракетата и това как колата навлиза в космоса си е твой проблем . А и Мъск не е американец , капацитет такъв .
  • #14
    Dido ( преди 6 години )
    Всъщност, освен клипчето и няколко снимки,други доказателства има ли,че тази кола е в космуса?!?! :-) :-) :-) :-) Все пак американците имат традиции в инсцениране на космически подвизи!!! :-) :-) :-)Хайде, ще чакаме снимки на марсинаци с колата в инстаграм профила на Мъск:-) :-) :-) Събудете се бе хора!!!!
fallback
Последни