fallback

Защо Илон Мъск прати една Tesla в космоса - съвсем буквално?

Червеният Roadster може би ще падне на Марс след стотина милиона години

До вчера най-прочутото послание на човечеството към потенциалните други цивилизации във Вселената бе онова на борда на Voyager, замислено от Карл Сейгън и съдържащо покрай другото и една родопска песен в изпълнение на Валя Балканска. Тази чест вече се пада на един електромобил, модел 2008 година, с пластмасов манекен на шофьорското място. Илон Мъск избра тъкмо тази Tesla Roadster като символичен товар за първия полет на новата си ракета Falcon Heavy. По-мощният носител на компанията му SpaceX бе изстрелян успешно от Кейп Канаверал и изведе автомобила в елиптична орбита между Земята и Марс. Мъск обяви, че очаква колата да се носи необезпокоявана в космоса стотици милиони години. "С течение на времето тя ще се доближи много до Марс. Има дори нищожен шанс да го удари. Наистина нищожен". Вместо Валя Балканска на борда на кабриолета има времева капсула с данни за Земята и човечеството, манекен със скафандър и аудиоуредба, която може да пуска Space Oddity на Дейвид Боуи. Всякакъв друг товар щеше да е "твърде скучен", обясни Мъск. На екрана на мултимедийната система на колата е отпечатано посланието "Без паника" от прочутия "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс. Заядливците не пропуснаха да отбележат, че все пак Мъск е предпочел най-лекия екземпляр в гамата вместо тежащия два тона и половина Model S. Както и че този ход по никакъв начин не решава чисто земните проблеми на Tesla, която продължава да среща затруднения с масовото производство на Model 3 и непрекъснато отлага сроковете му. Но като рекламен ефект кабриолетът в Космоса работи отлично, както и всяко друго нещо, замислено от южноафриканския предприемач. Тук можете да видите livestream от борда на "космическия" Roadster:

Тагове:
fallback
  • #13
    green goblin ( преди 6 години )
    ..тоя умник да спре да пълни космоса със земен ***.Не стига че на Земята завря от скрап,ми почна и из космоса да го разкарва.Да почва да строи електрически космически станции и тия електро марионетки и *** всичките да се изнасят натам.
  • #12
    Dido ( преди 6 години )
    Теодорчо, мама,аз не успорвам,че Мъск има акъл,даже има много щом успява с евтини номера да впечатлява толкова зомбита като теб!При изтрелването на ракета може да се използва какъв ле не баласт,но в капсолите за Марс и Луната не ги пълнят с баласт нали?!?!А това за извънземните беше ирония,но очевидно умствения ти капацитет е на нивото на ракетен баласт и няма как да го разбереш!!!
  • #11
    Теодор ( преди 6 години )
    До умника по долу ,където извънземни щели да ни унищожат ! По принцип при изтрелване на нова ракета , за товар се ползва или блокове бетон или стомана . Е човека има акъл и вместо бетон прати автомобил . Хем реклама , хем и нещо различно .Но ти нали трябва да си покажеш умственият капацитет ....
  • #10
    Dido ( преди 6 години )
    Мъск все повече показва истинската си същност - зрелища и обещания, срещу пари в аванс!Безмислени огнехвъргачки с дължина на пламъка колкото бензивота горелка ня дядо ми с която пърли прасетата на Коледа и електрически миксер пратен в космуса да се перчим пред извънземните!Мъск излага цялото човечество на опасност!Ако извънземни попадната на тази глупост,веднага ще унищожат Земята заради това,че на нея живеят толкова слабоумни същества да пращат коли в космуса и такива които се радват на това!!!
  • #9
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Не че нещо, ама парите са на американските данъкоплатци - Спейс Х е почти изцяло на държавни субсидии :)
  • #8
    недомислено малко ( преди 6 години )
    Извънземнините непременно ще предположат че втория от колата някъде е изпаднал.Не знам това да ли ще е в плюс за авторитета на земната раса.
  • #7
    младен ( преди 6 години )
    А...и ще си позволява каквото поиска с неговите си пари и ракети ако ще и да си прати бельото щото плаща и може той а не ти.
  • #6
    хм... ( преди 6 години )
    От лайв-вюто на камерата се създава натрапчивото впечатление че някой се е изсипал от колата и е оставил втората седалка празна. Допълнително се подсилва от надписа " don't panic! " .Малко крипи, дето се вика.
  • #5
    младен ( преди 6 години )
    до Анонимният мозък веднага след менеНАСА: Ако можеше да се направи ракета която да изкарва товар и след това каца обрано и да се преизползва щяхме отдавна д аго направим.факт: няколко години по късно чича Мъск го направи...и то не веднъж.Та на тебе, и такива като тебе явно някой неща трябва с рисуване да им се обесняват, като на бавно развиващите.
  • #4
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тоя първия си личи, че доста комплекси има от тези две определени марки. Има няма статии за тях той си драска едни и същи глупости. ***, какво да го правиш.А Мъск го бива най-много в рекламата и "голямата картинка". Пък вие си го плюйте ама той за 10 години задмина огромни концерни на по 100 години по пазарна стойност с една нова марка, която няма опит в областта и изпреварва всички останали ...Ужас, какъв "балък" е, а? От нищо не разбира тоя човек викате :)
fallback
Последни