IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes се извини на китайския народ

Германската компания пострада заради безобиден цитат от Далай Лама

Mercedes се извини на китайския народ

Германският гигант Mercedes-Benz бе принуден да се извини официално на китайския народ за това, че използва цитат от Далай Лама в свой пост в Instagram. 

Mercedes се извини на китайския народ

В акаунта на марката в понеделник се появи цитат от тибетския духовен лидер, който гласи "Гледай на ситуациите от различни ъгли, защото това ще те направи по-отворен". Безобидното уж изречение обаче предизвика светкавичната реакция на хиляди китайци. Далай Лама, който се ползва с подчертани симпатии в почти всички други страни по света, в Китай е смятан за опасен сепаратист.

Духовникът избяга от Тибет в Индия през 1959, след като организираното въстание срещу китайската власт в родината му се провали. Оттогава Далай Лама живее в изгнание, като междувременно получи Нобеловата награда за мир.

"Ще предприемем стъпки да задълбочим нашето разбиране на китайската култура и китайските ценности, като това се отнася и за международния ни екип, за да гарантираме, че подобно нещо няма да се случи повторно", се казва в изявлението на Daimler, компанията-майка на Mercedes.

Mercedes се извини на китайския народ

В последното десетилетие Китай се превърна в най-големия автомобилен пазар в света и е ключов за компании като Mercedes. В същото време властите в Пекин са все по-склонни да наказват западните фирми за някои дребни нетактичности. Преди месец например на санкции бяха подложени текстилният гигант Zara и авиокомпанията Delta, само защото в системите за търсене на сайтовете си са посочили Тайван като отделна държава.
 

Тагове: mercedes-benz
0 от 500
  • #8
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ас изкам да карам мерседес ес като порасна заштото е наи добрата кола ама мама и тати ми касаха че треба да наблегам на учението парво и после на мерседес но ас мисла че сам достатачно умен да карам мерседес
  • #7
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    Така са решили така са го писали,няма лошо.Западняците нали са много "свободни" и си държат на мнението, не се извинявай и отпиши 50х Ес класи по-малко тая година още 500х от другите модели.
  • #6
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Немците са готови и *** да правят, на който китаец трябва, само и само да продават на техния пазар, че иначе фалират до 2-3 години.
  • #5
    11 rate up comment 3 rate down comment
    zoom in ( преди 6 години )
    Преди месец и една авиокомпания го отнесе понеже в падащо меню с дестинации имаше Тайван ?!?Ако до скоро сме се дразнили на двойния стандарт на САЩ като световен хегемон, стойте и гледайте, какво ще е Китай, който е управляван от комунистическа партия.Разбирам ги Мерцедес, кинтите са всичко, ама сега, ако съм на цялото хипстърско войнство и свободни хора, ще ги съсипя за това че са си дали задните части на ККП.
  • #4
    4 rate up comment 9 rate down comment
    Лалай Мама ( преди 6 години )
    Тоя *** е пропагандна пионка. Прави са китайците да не го обичат.
  • #3
    22 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Преди месец например на санкции бяха подложени текстилният гигант Zara и авиокомпанията Delta, само защото в системите за търсене на сайтовете си са посочили Тайван като отделна държава. АМи то Тайван Е отделна държава.Явно комунистчетата са доста нагли и тесногръди човечета.
  • #2
    31 rate up comment 2 rate down comment
    GTE ( преди 6 години )
    Заради тлъстите пачки са готови да лицемерстват.
  • #1
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Язък за успешнаа минала година. Тая май няма да им се очертае толкова успешна.