IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Опасно ли е да оставите сняг върху колата?

Може да доведе не само до увреждания по автомобила, но и до инцидент на пътя

Опасно ли е да оставите сняг върху колата?

Голяма част от собствениците на автомобили и досега са убедени, че когато колата им е затрупана със сняг, трябва да чистят само стъклата, за да могат да виждат. Това, че има сняг по покрива, не ги пртеснява особено, тъй като са убедени, че след потеглянето, той сам ще падне. Още по-малко им се занимава на онези, които имат допълнителен багажник отгоре, който пречи на изчистването.

Опасно ли е движението със сняг по колата?

Съществуват и други фактори, които пречат – силен снеговалеж, голям автомобил и нисък собственик. Последният няма нито силите, нито ръста да се справи, така че му е далеч по-лесно просто тръгне и да чака снегът сам да падне. А има и категория шофьори, които са убедени, че по този начин защитават лака и боята върху превозното средство. И вярват, че почистването може дори да нанесе щети по колата им.

Само че ледът и снегъг не осигуряват никаква допълнителна защита, даже напротив, тъй като след потегляне автомобилът загрява и разтопената смес попада не само в миниатюрните драскотини по боята, но дори ги разширява. Страдат даже гумените уплътнения на прозорците – ако в тях влезе вода, по-късно тя замръзва и създава допълнителни проблеми.

Снегът на покрива обаче носи най-вече проблеми с безопасността. Рязкото спиране на пътя, например, ще изсипе всичко събрано на покрива върху предния прозорец, като това ще доведе до пълна загуба на видимост. Ако в този момент автомобилът извършва маневра, това може да е опасно, тъй като дори да се задействат чистачките, те няма да могат да се справят.

В подобна ситуация най-вероятно шофьорът ще бъде принуден да слезе от колана и да изчисти стълклото, което съвсем не е безопасно особено на оживен път. Не по-малко опасна е ситуацията, при която снежната маса буквално излита от покрива заради движение с висока скорост. Проблемът е, че не се знае къде ще отиде тя. Ако е върху движещ се отзад друг автообил, нещата стават много сериозни, тъй като 20-килограмов пласт сняг при скорост от 100 км/ч удря със сила 5 тона.

Опасно ли е движението със сняг по колата?

Неслучайно в гояма част от европейските държави се налагат сериозни санкции на шофьорите с неизчистени автомобили, ако те попаднат в катастрофа на пътя. В някои страни, като Германия и Франция, дори глобяват с 60 евро, ако превозното средство  се движи покрито със сняг.

0 от 500
  • #8
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Kosta ( преди 6 години )
    Боли ме.Във Варна сняг не вали :)
  • #7
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    онзи с лопатата след като почистиш пътеката пред блока продължи и по кварталните улици след това по булевардите като изчистиш селофия продължи по магистралите държавата съседите и всички автомобилисти ще са ти много благодарни след това може да се кандидатираш за кмет за министър председател за презедент генерал
  • #6
    8 rate up comment 0 rate down comment
    нововнос ( преди 6 години )
    Не е опасно, а си е чисто престъпно да оставиш сняг върху колата и да потеглиш така по обществените пътища!
  • #5
    15 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    крайно време е и тук да започнат да санкционират дебело за тая простотия, а не разни мързеливци да си изживяват танкистките мечти
  • #4
    15 rate up comment 0 rate down comment
    Любопитен ( преди 6 години )
    Чумичката да тръшне всеки, който кара с пряспа на тавана, с непочистени светлини и стъкла.Жалко е, че полицаите не ги спират - брутална глоба и билетче за градския транспорт за такива.А за останалите - при наличние на сняг гледайте да не се движите и зад камион :)
  • #3
    15 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 6 години )
    Наскоро един *** с Пежо (не искам да обиждам марката и хората, ама ми правят впечатление напоследък с крайно *** изцепки), му се срути цяла лавина от покрива върху предния джам, при което разбира се спря да вижда каквото и да е и трябваше да спре да си почисти колата.А имаше преди време клипче в тубата как се откъсва голямо парче сняг/лед от покрива на една кола и директно размаза джама на следващата - което е достатъчно показателно колко е важно да си чистим колите напълно...
  • #2
    22 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Най-честата гледка в Ганьоландия си е това.Да не си изчистиш снега хубаво от колата а да ревеш 2 дена,че не са ти изчистили улиците.*** знае да се оплаква само,а от 30 апартамента в панелката един няма да се хване да изчисти пътека пред входа си.. едно време не беше така,сега българина знае само да мрънка и да се оплаква..
  • #1
    33 rate up comment 1 rate down comment
    :) ( преди 6 години )
    Дреме ми за пораженията по неговата си таратайка. Масово в София някои хора правят по две дупчици да виждат поне малко, палят и правят пелена... За мен подобни изцепки трябва да се наказват доста сурово.