fallback

Колко харчат суперколите?

Цифите може и да са стряскащи, но разходът не е сред приоритетите на тези автомобили

Всеки път, когато видим суперкола, си мечтаем поне веднъж тя да ни попадне в ръцете. Мислим си за свещените цифри – мощност, брой на цилиндрите, обем на двигателя и цената на автомобила. Почти винаги обаче игнорираме един показател – този за разхода на гориво.       

Всъщност, той никога не е бил приоритет за тези коли. В крайна сметка собственикът на Ferrari 812 Superfast няма да тръгне с него на околосветско пътешествие. От друга страна, малцина се замислят, че при спора си за най-бърз сериен автомобил Bugatti Chiron и Koenigsegg Agera RS развиват над 400 км/ч, при което разходът им е над този на огромен камион.

Тази подборка дава известна представа как стоят нещата при някои от най-мощните серийни модели с двигател с вътрешно горене. Авторите й са използвали думата "суперколи" в доста широк смисъл, включвайки неща от Jeep до Rolls-Royce. Но по-важно е да отбележим друго: посочените цифри се отнасят до официално измерения минимален разход, и то по стария цикъл NEDC. Това е разход, постигнат на писта, при специални температурни условия, с пилоти зад волана, с гуми, напомпани със специални смеси, и така нататък. В истинския живот се пригответе да добавите между 30 и 100%.

Да, цифрите изгреждат стряскащо, но не бива да се забравя какви колосални скорости развиват тези коли. Същите показатели има и голям американски седан от 80-те години на миналия век, но той може да вдигне 300 км/ч, само ако бъде изхвърлен от летящ самолет.

Колко харчат суперколите (ГАЛЕРИЯ):

fallback
  • #20
    Бат Сали ( преди 1 година )
    Да бе 11-13 л на 100 ама масло
  • #19
    анонимен ( преди 3 години )
    Тая статия е безмислена няма нищоВярно
  • #18
    Шофьор ( преди 3 години )
    Тези стойности, са за разход на празен ход и на място.Завъртят ли се колелетата х3.
  • #17
    анонимен ( преди 3 години )
    Бугати на максимална скорост харчи почно един резервоар за 15 минути
  • #16
    бъчваря ( преди 6 години )
    Че то малка кола с малък мотор готов София примерно 10-12 на 100. Пък ако гледате как руснаци тестват в Москва, под 10 на сто няма кола. Тия на снимките под 20 на сто няма да паднат в града, особено с климатик.
  • #15
    Комуняга ( преди 6 години )
    Моята бяла волга харчи доста повече. Но и върви повече.
  • #14
    ото ( преди 6 години )
    Относно данъка! Това не е вярно, отворете данъчния калкулатор и напишете 101 к.с. и ще видите разликата между 100 и 101 к.с. Разликата е 100 лв!!!!
  • #13
    А всъщност ... ( преди 6 години )
    стойностите на последните трябва да се припишат на първите!А относно последните - да се добавят поне още 8-10л/100км.
  • #12
    БМВ 316i турбо гъзар ( преди 6 години )
    Като им тургне човек газчица и всичко че заспи!
  • #11
    .. ( преди 6 години )
    Само дето не са казали при каква скорост извън града тези коли харчат толкова.При 200км/ч забрави да харчи 10. А при 300? Някои от споменатите даже могат и повече от 300...Забравили са да споменат също, че разхода за горижо на гтези коли е най-малкия разход.
fallback
Последни