IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Тираджия затъна и разруши митичните рисунки в Наска

Защитеният от Юнеско обект стана жертва на заблуден шофьор

Тираджия затъна и разруши митичните рисунки в Наска

Смята се, че линиите в Наска, Перу са на между 500 и 2000 години. Гигантските мистериозни рисунки изобразяват геометрични фигури и особено впечатлавящи двуизмерни животни като паяци, маймуни и птици. Общо са открити 800 прави линии, 300 геометрични фигури и 70 животни и растения, като причината за създаването им и до днес остава неразгадана. Всичко това е изобразено върху песъчлива и камениска почва с прокарването на дълги километри линии, което и до днес озадачава археолози и изследователи. Никой не знае нито как са направени, нито кой ги е направил.

Тираджия затъна и разруши част от линиите в Наска

Знаем само, че линиите в Наска са част от Списъка на природното и културно наследство на Юнеско, както и че правителството на Перу се опитва всячески да ги запази за поколенията, поставяйки десетки знаци, предупреждаващи шофьорите в пустинята.

Това изглежда не е попречило на местен шофьор на камион, който е игнорирал всички пътни знаци, забраняващи навлизането в защитената зона. Според International Business Times, които цитират перуанското министерство на културата, камионът е повредил “предполагаема зона с размери 50 на 100 метра, разрушавайки повърхността и част от три йероглифа, нарисувани на нея”. В опитите си да се измъкне, камионът оставил дълбоки следи, които се виждат и на снимката.

40-годишният шофьор бил арестуван и пуснат на свобода няколко дни по-късно, след като съдията преценил, че той е допуснал грешка и деянието му е  било неумишлено. Човекът заявил, че нямал идея, че линиите се намират там. За съжаление, перуанските власти не дават сведения какво точно е правил шофьорът на тежкотоварната машина по малките пътища в перуанското плато.

В резултат на инцидента, от полицията в Перу обявиха, че ще вземат допълнителни мерки, за да защитят по-добре мястото. Те включват денонощно наблюдение, което ще следи за евентуални инциденти, случили се през нощта.

Според властите размерът на културния феномен го правят изключително труден за опазване. Линиите в Наска са били обект на “атака” и преди, като и в двата случая това е било неволно.
 

0 от 500