IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Great Wall избра друга страна за електромобилите си в Европа

Колите на ток няма да се правят в България, а в Австрия

Great Wall избра друга страна за електромобилите си в Европа

Китайският производител Great Wall отваря център за изследвания и разработки на на компоненти за електрически автомобили. Той обаче няма да бъде в България, където компанията има завод, а в Австрия.

Great Wall избра друга страна за електромобилите си в Европа

Според информация на Automotive News, в центъра ще се разработват най-вече електрически двигатели и системи за автономно управление. В Great Wall планират да инвестират в новото предприятие 20 млн. евро през следващите 2 години.

Компанията вече подготвя излизането на първия си модел на ток в Китай. Той ще се предлага под отделна марка – Ora, като официалната му премиера пред публика ще се състои на автомобилния салон в Пекин през април.

Първият модел на новия бранд е лифтбекът iQ5, който разчита на електромотор с мощност 163 к.с. и комплект литиево-йонни батерии. Максималната скорост на електромобила ще бъде 150 км/ч. Все още не е ясно колко километра ще изминава с едно зареждане.

Снимка: Autohome

Тагове: gteat wall
0 от 500
  • #10
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Никола ( преди 6 години )
    Китайците имат големи проблеми с хомологизацията в Европа , правят им въртели и ги бавят над 2 години за сертификат на всеки модел , явно това с този развоен център искат да избегнат тези проблеми.
  • #9
    14 rate up comment 3 rate down comment
    японец ( преди 6 години )
    дори китайците не респектират ***
  • #8
    43 rate up comment 2 rate down comment
    D[V01D] ( преди 6 години )
    С риск да прозвуча като нихилист или нещо подобно, но при цялата ни мизерия и човешки ресурс не мисля, че заслужаваме да ни поверят да произвеждаме и клечки за зъби дори. Хората си гледат интереса независимо дали, като инвеститори от големи компании или държави, като Чехия, Унгария, Словакия, че и Румъния. Докато толерираме разни ненаяли се *** за управници, а ние самите чакаме те да ни "оправят" цивилизованият свят ще ни заобикаля, като крастави. Това е положението.
  • #7
    20 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 6 години )
    Мда, никъде не пише, че ще правят завод там, само развоен център.Ама въпреки това и аз се съмнявам, че точно тук ще ги произвеждат...
  • #6
    31 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Все още криво ляво функционира. Тук обаче новината е друга, от години китайците и корейците правят изследователски институти в Европа и САЩ където да им правят технологията, и после пращат серийното производство в Китай. По този въпрос примери много. Volvo, MG Rover, Alcatel. Какво очаквате, на БАН ли да поверят разработките, или на Бойко на калинките.
  • #5
    7 rate up comment 1 rate down comment
    ахахаха ( преди 6 години )
    Уахахахаха!
  • #4
    25 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Е тоя завод тука им фалира!Още повече с *** лилипут, като Дришата кой иска да прави бизнес ? Нещо ги е излъгал преди години, ама китайците не са глупави. И дори доста бързо се развиват в тази сфера.Вярно, че тия сглобените в бг талиги са ужастни и не стават за конкУрент дори на тата или на VW ама, тези които ще правят в Австрия, очаквам да са на високо ниво.
  • #3
    11 rate up comment 7 rate down comment
    s ( преди 6 години )
    прототипът изглежда доста добре. Купувам го!
  • #2
    40 rate up comment 4 rate down comment
    Striker ( преди 6 години )
    Дори крадливите жълтури избраха друга държава, хахахах!
  • #1
    62 rate up comment 0 rate down comment
    GTE ( преди 6 години )
    Въпросът - ЗАЩО ИЗБРАХА ДРУГА ДЪРЖАВА ? е излишен, циничен, неуместен и инфантилен...