IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla остави Мъск без заплата

Милиардерът ще получава пари само при постигане на определени резултати

Tesla остави Мъск без заплата

Компанията Tesla Motors няма да плаща заплата на свой ръководител Илон Мъск. Според новия план на американския производител, нейният шеф ще получава възнаграждение само при постигане на предварителни планирани резултати.

Tesla остави Мъск без заплата

„Илон няма да има гарантирано възнаграждение – нито от заплата, нито от акциите, с които разполага заради работата си”, се казва в официалното съобщение до медиите от Tesla.

Новата програма за поощрения, въведена в компанията, е за 10 години и се състои от 12 транша. Всеки от тях е 1% от акциите, които в момента с обръщение. За да получи първия транш, Мъск трябва да увеличи пазарната капитализация на Tesla от сегашните 59 млрд. на 100 млрд.

Всяка следваща година шефът на копанията ще получава нов транш, само ако капитализацията на фирмата расте с още 50 млрд. По този начин, бизнесменът ще вземе цялото планирано възнаграждение, щом стойността на Tesla на пазара достигне 650 млрд. долара.

„Новата система гарантира, че Илон ще продължи да оглавява компания в дългосрочна перспектива. Не е изключено на неговия пост да бъде назначен и друг човек, който ще трябва да се отчита пред Мъск. Засега обаче такъв вариант не е обсъждан”, се казва още в съобщението на компанията.

Преди да бъде приета новата система, тя трябва да бъде гласувана от акционерите. По данни на Forbes за 2017 г., състоянието на Илон Мъск е оценено на 14 млрд. долара.

Снимка: Tesla

Тагове: tesla motors
0 от 500