IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шампионатът, унищожен от земетресение

Надбягванията с Mugen City Turbo са били много забавни

Шампионатът, унищожен от земетресение

Автомобилните шампионати идват и си отиват, някои живеят десетилетия, други изкарват доста по-малко, като причините за края им общо взето са сходни: липса на участници, липса на спонсори, слаб интерес у зрителите и т.н. Но в историята има само един шампионат, който е престанал да съществува заради унищожително земетресение.

Шампионатът, унищожен от земетресение

Става въпрос за едномарковата надпревара на Honda и подразделението на компанията за състезателни автомобили и двигатели Mugen, в който са участвали идентични пистови City Turbo. City по принцип е автомобил, който трудно събужда състезателни емоции, но когато се намесят специалистите от Mugen, нещата се променят.

Та през първата половина на 80-те години, японските писти стават свидетели на оспорвани битки със симпатичните мъници, като състезателната версия – както колата, така и двигателят, са базирани на серийния модел. По официални данни мощността на състезателната версия на City Turbo е над 138 конски коли при 5500 об/мин, а колата покрива спринта от място на четвърт миля за 13,5 секунди, което не е лош резултат за автомобил с предно предаване, настроен за пистови състезания.

Шампионатът, унищожен от земетресение

Промените по колите включват нова ауспухова система, нови инжектори, туброто и интеркулъра са били серийни, но с леки промени и доработен разпределителен вал. След края на програмата на това поколение на City, колите от шампионата са купени от австралийски предприемач, който планира да лансира шампионата в родината си.

Автомобилите са събрани в склад в Осака, където чакат да бъдат натоварени на кораб за Австралия. Тогава Осака е ударен от тежко земетресение, складът се срутва и погребва всички състезателни автомобили.

Днес от надпреварата са останали само снимки и реклами на отделни компоненти, които са се предлагали за серийните City Turbo, след като са се доказали на пистата.

Тагове: honda mugen honda city turbo
0 от 500