IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Белите коли остават най-популярни

Почти половината нови автомобили са в този цвят

Белите коли остават най-популярни

Белият цвят остава най-популярен при производството на нови автомобили, сочи изследването на Axalta, една от най-големите в този бранш в световен мащаб, като данните са за 2017 година.

Белите коли остават най-популярни

52% от новите коли в Азия се поръчват в бял цвят, в Африка този процент е 49, но рекордът се държи от Китай – 47% от новите коли са в бяло, а още 15% са в различни варианти и основно перлено бяло. Точно перленото бяло е и цвят №1 на пазара в Япония за миналата година.

В световен мащаб следва черното с 16%, сивото и сребристо сивото с по 11%, синьото с 7%, червеното с 6 и бежовото с 5. От основните цветове най-малко нови автомобили се поръчват в зелено – около 1 процент в световен мащаб.

Според данните на Axalta, като компанията провежда това изследване от 65 години, досега нито един цвят не може да оспори лидерството на бялото, дори напротив – колите, поръчвани в бяло стават все повече.

Снимка: Chevrolet

Тагове: axalta
0 от 500
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    И освен всичко казано до тук, белият цвят е предпочитан когато се купуват служебни коли, защото е подходящ за брандиране. А някои компании имат доста солиден автопарк, така че дори само това може да обясни защо белия цвят е най-популярен. Сори, но да те спре цената за металик/перла когато даваш една шапка пари за нова кола е несериозно. А мърсотията най си личи на черните и белите коли. Сребристите са най-добре в това отношение.
  • #3
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Като казваш най-евтин за поддръжка смяташ ли факта че трябва да миеш бяла кола два пъти седмично. За разлика от сребриста примерно при която можеш да разредиш автомивките до една на 2 седмици
  • #2
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Белият цвят е най-добър. Най-евтин е за поддръжка, пести гориво /климатик-лято/ и участва в най-малко катастрофи, понеже белият автомобил се вижда най-добре през цялата част на денонощието.
  • #1
    12 rate up comment 1 rate down comment
    До долния ( преди 6 години )
    Защото повечето производители искат не малко доплащане за цвят различен от бял.