IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10 автомобила с имена от Формула 1

От брутален McLaren до дизелов Fiat Stilo - тези коли са вдъхновени от най-престижния шампионат

10 автомобила с имена от Формула 1

В света на моторните спортове има една поговорка, която е доказала многократно своята достоверност: “Този, който спечели в неделя, продава в понеделник.” С нея неизвестният автор иска да каже, че атрактивните състезания са чудесен начин производителите да промотират серийните си автомобили, правейки им възможно най-добрата реклама. Ако има шампионат, в който тази сентенция е възможно най-валидна, то със сигурност това е Формула 1.

В тази връзка е разбираемо защо много от производителите, участващи във Формула 1, не изпитват излишна скромност и използват имена, свързани със спорта, за да накарат свои специални, макар и серийни, модели да изпъкват. Представяме ви 10 автомобила с имена от Формула 1.

10 автомобила с имена от Формула 1

McLaren Senna

Тук няма никакви изненади. Без съмнение имената на Айртон Сена и McLaren вървят ръка за ръка, а едва ли има по-подходяща машина от последния суперавтомобил на британците, който би могъл да отдаде почит на гениалния бразилски пилот.

McLaren Senna разполага с 4.0-литров битурбо V8 двигател с мощност 800 к.с. при тегло от 1180 кг. За укротяването на цялата тази мощ автомобилът разчита на активна аеродинамика, която му позволява поддържането на светкавично темпо на пистата, на каквото някога беше способен и самият Сена. Тук е и мястото да споменем култовия McLaren F1, който също има място в този списък, но имайки предвид възрастта и постиженията му, този път го оставяме на заден план.

10 автомобила с имена от Формула 1

Ferrari Enzo

Enzo не е първият опит на Ferrari да внедри технологии от Формула 1 в свой уличен модел, но въпреки това, именно това е моделът, който с чест отдава почит към основателя на италианската компания Енцо Ферари. Това е и един автомобилът, който е бил разработен лично с помощта на 7-кратния шампион във Формула 1 Михаел Шумахер.

10 автомобила с имена от Формула 1

Fiat Stilo Michael Schumacher Limited Edition

Ако трябва да сме честни, Fiat Stilo не е толкова впечатляващ като Enzo, но във времето, в което Fiat и Ferrari са в близко сътрудничество, името на Шумахер намира своето място и на задния капак на този иначе обикновен тилаински хечбек. Произведени са 3500 бройки от автомобила, като всяка от тях е оцветена в класическата червена разцветка Rosso Corsa. Има и някои дребни промени по външния вид, които карат този хечбек да изглежда по-атрактивен от обикновено. Мощността пък от 140 к.с идва от...турбодизелов двигател.

10 автомобила с имена от Формула 1

Renault Clio Williams

Не всички автомобили, вдъхновени от Формула 1, са суперколи. През 1993 Renault представя автомобил, който описва с изречението “Купе от Clio с душа на Williams”. Така се ражда един от паметните хотхечове на всички времена, на отбора на Williams, с който Renault си партнира по онова време във Формула 1.За съжаление Williams не участва в самата разработка на колата, която въпреки това става особено популярна сред феновете заради своя тъмно син екстериорен цвят, комбиниран със златисти джанти и мощен 2.0-литров двигател със 150 к.с.

Идеята за автомобила се ражда и като допълнение към успехите на Williams по това време. Английският отбор печели две шампионски титли през 1992 и 1993, благодерание на Найджъл Менсъл и Ален Прост, а няколко години по-късно - през 1996 и 1997 - същото успяват да сторят и Деймън Хил и Жан Вилньов.

10 автомобила с имена от Формула 1

Renault Mégane F1 Team R26

С това специално изпълнение Renault отпразнува втората световна титла на Фернандо Алонсо във Формула 1 през 2006. Подобно на Clio Williams, този автомобил намира място в този списък единствено заради името си. Френският хотхеч се задвижва от 2.0-литров турбо двигател с 230 к.с., а отвън моделът се различава от стандартните си събратя по ексклузивния жълт екстериорен цвят с черни алуминиеви джанти, както и много дребни детайли.

10 автомобила с имена от Формула 1

Red Bull X2014

Да, това не е съвсем истински автомобил, но феновете на електронната игра Gran Turismo мигновено биха разпознали този впечатляващ концепт, който участва в шестата част от поредицата. Намира място в списъка ни, защото Red Bull Racing бе доминиращ тим във Формула 1 в периода 2010-2013, а именно неговите инженери стоят и зад разработката на този концепт. Това е и причината името на бившия пилот на Red Bull Racing - Себастиан Фетел - да бъде изписано от двете страни на купето.

10 автомобила с имена от Формула 1

Infiniti FX Vettel Edition

Като стана въпрос за Себастиан Фетел, негова е главната вина и за създаването на Infiniti FX Vettel Edition. След като германецът печели третата си шампионска титла през 2012, Infiniti решава да почете постижението му с представянето на този спортен джип, носещ името на Фетел. Само 150 такива екземпляра били произведени, като всеки един от тях разполага с 420 км/ч. Цената обаче е също толкова впечатляваща - 150 000 евро.

10 автомобила с имена от Формула 1

Fittipaldi EF7 Vision Gran Turismo

Емерсон Фитипалди е двукратен световен шампион във Формула 1 (1972 и 1974) и двукратен победител в престижното състезание за издръжливост Инди 500 (1989 и 1993). И докато бразилецът отдавна се е пенсионирал като професионален пилот, автомобилните му приключения далеч не са приключили. Фитипалди участва в разработката на концепта Fittipaldi EF7 Vision Gran Turismo, който е проектиран от дизайнерското студио Pininfarina. Освен с карбонов монокок, изумителният прототип може да се похвали с ниско тегло от 1000 кг и 4.8-литров V8 двигател с 610 к.с.

10 автомобила с имена от Формула 1

Ascari KZ1

Алберто Аскари е една от първите истински легенди в историята на Формула 1. Аскари печели две поредни титли през 1952 и 1953, а името му е обезсмъртено от един автомобилен производител, основан през 1995 от Клаас Зварт. Едно тяхно творение е суперавтомобила KZ1, който използва известния 5.0-литров V8 двигател на BMW, който разполага с 500 к.с.

10 автомобила с имена от Формула 1

Mercedes-Benz SLR McLaren

Въпреки че днес са съперници на пистата, някога McLaren и Mercedes-Benz формираха много успешен дует във Формула 1 с общо три спечелени титли: две за Мика Хакинен и една за Люис Хамилтън.

От това сътрудничество се роди и един от най-впечатляващите спортни автомобили на миналото десетилетие - Mercedes-Benz SLR McLaren. Той дебютира през 2003 като купе и кабриолет, задвижвани от 5.4-литров компресорен V8 двигател с мощност 617 к.с. В допълнение, Mercedes-Benz създадоха и изпълнението Stirling Moss, което няма покрив и челно стъкло и отдава почит на легендарния германски пилот, който защитава интересите на Mercedes във Формула 1 в миналото.

Снимки: Производителите
 

0 от 500