IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо и какви автомобили се подаряват?

Понякога поводите са сериозни, а друг път жестът е изненада

Защо и какви автомобили се подаряват?

Автомобилите често се превръщат в подарък, който може да бъде връчен дори без конкретен повод. В други случаи колите се дават на хора, които са ги заслужили с нещо. Или пък се връчват като награда. Ето някои любопитни истории за подаръци, които при това не са никак евтини.

Fiat 124 Spider и Playmate

Защо и какви автомобили се подаряват?

Започваме с едно красиво момиче – американския модел Юджийн Уошингтън, която става момиче на 2016 г. на списанието „Плейбой”. Като награда тя получала 100 000 долара и роудстър Fiat 124 Spider в топ-версията му Lusso. Тя включва  кожен салон, мултимедийна система със 7-инчов дисплей и 17-цолови джанти. За съжаление на Южийн, тя ще трябва да върне наградата, след като я ползва две години.

Toyota Tundra и нейният най-голям фен в САЩ


Защо и какви автомобили се подаряват?

Американецът Виктор Шепърд получи напълно безплатно чисто нова Toyota Tundra през май 2016 г. Това стана, след като строителният предприемач в продължение на 9 години кара предишния модел на пикапа. В крайна сметка за този период той успява да навърти 1 млн. мили (1 609 000 км).

За цялото това време старата Tundra на Виктор не се разваля нито веднъж, като цялото обслужване на машината е ставало само при официални дилъри на Toyota. Пикапът дори е закаран в завода на компанията в Сан Антонио, където е разгробен на съставните му части и е подробно изучен от инженерите на марката.

Subaru Outback и жeна, тръгнала да ражда

Защо и какви автомобили се подаряват?

Американката Кейси Паръл влиза в родилния дом в град Бенд, като паркира своята Honda Accord на паркинга пред болницата. Въпреки че автомобилът е на повече от 10 години, той е откраднат още същата нощ. След като разбират за драмата на Паръл, два местни сервиза - Auto Clinic of Bend и V-R Garage, обединяват усили и подаряват на Кейси комби Subaru Outback. Колата е от второто поколение на модела и не е нова, но майсторите от сервиза я привеждат в отлично състояние.

Mercedes-Benz C180 W202 и жертви на наводнения


Защо и какви автомобили се подаряват?

В края на 2015 г. някои региони на Великобритания сериозно пострадаха от наводнения. За да помогне на потърпевшите, автомобилният дилър Kendal Honda започва да раздава автомобили напълно безплатно. Първият от тях е седан Mercedes-Benz C180 W202 в ниво на оборудване Elegance.

Дилърът обаче има едно условие – автомобили се дават само на тези, които наистина имат нужда от тях. При това новите собственици са длъжни да платят всички данъци, както и съответните застраховки.

Tata Nano и преданите служители


Защо и какви автомобили се подаряват?

Собственикът на индийската бижутерска компания Hare Krishna Exports - Савджибхай Дхолакиа подари на своите служители 1260 чисто нови автомобила по случай на главния празник в страната Дивали. Не е ясно какви коли са получили 400-те по-важни сътрудници на компанията, но останалите 860 са наградени с Tata Nano – най-евтината кола в света.

Mercedes B-Class Electric Drive и футболистите от „Лестър”


Защо и какви автомобили се подаряват?

За шампионската титла във Висшата лига на Англия през сезо 2015/2016 г. всичките 30 футболисти на „Лестър” получиха по един електрически миниван Mercedes B-Class Electric Drive. Подаръкът е от собственика на футболния клуб Вишай Шриваданапрабха, който е похарчил 1,45 млн. долара за колите. Босът на „Лестър” явно е фен на екологичните коли, защото в началото на следващия седон подари на основните си футболисти и по едно BMW i8 (общо 19 на брой), за които плати още 3 млн. долара.

Nissan Leaf и британски олимпийци

Защо и какви автомобили се подаряват?

Медалистите от олимпийски игри в много държави по света получават автомобили за награда. Случаят с британското подразделение на Nissan е малко по-различен, защото то връци на шампионите електромобил Leaf, покрит със златно фолио. Като цяло Nissan е спонсор на 16 британски атлети, в това число и 6-ма параолимпийци. На капака, вратите и задната броня на електрическите коли има надпис „Rio 2016 Gold Medalist” (Златен медалист от Рио).

Tesla Model S P90D и търговеца

Защо и какви автомобили се подаряват?

През 2016 г. компанията Tesla Motors подари на един от своите клиенти чисто нов Model S P90D за това, че е успял да привлече общо 188 нови купувачи. Освен това, от Tesla са предложили и работа на младежа, тъй като новите клиенти са осигурени само за два месеца. Впрочем компанията разполага със специална програма, включваща отстъпки и бонуси за сегашните собственици на нейни коли, ако те успея да доведат нови клиенти.

BMW 1-Series и оптимистката

Защо и какви автомобили се подаряват?

На 1 април 2015 г. вестник The New Zealand Herald, издаван в Оуклънд, публикува любопитна обява от местен дилър на BMW. В нея се казва, че всеки желаещ може да смени своя стар автомобил с нов. Читателите решават, че това е шега – все пак е 1 април.

Един от тях обаче не го прави. Това е Тиана Марш, която отива в шоу-рума и получава чисто ново BMW 1-Series в замяна на старото си комби Nissan Avenir. Нещо повече – момичето получава и регистрационен номер NOF00L (Няма глупаци), както и безплатно участие в курс по майсторско шофиране от BMW Driving Experience.

Williams FW38 и Фелипе Маса

Защо и какви автомобили се подаряват?

В края на сезон 2016 г. пилотът на отбора на Williams от Формула 1 Фелипе Маса вече е обявил, че слага край на кариерата си. По време на „домашното” състезание за Голямата награда на Бразилия на задното антикрило на болида му е написано „Obrigado” ("Благодаря" на португалски). Часове след финала, по време на партито по случай края на кариерата на Маса, бразилецът поучава като подарък и самия болид, с който се е състезавал.

Porsche Panamera и треньор по борба

Защо и какви автомобили се подаряват?

Необичаен подарък направи и президентът на Чечня – Рамзан Кадиров. През ноември тази  година неговите синове връчиха на треньора си по борба Абдул-Керим Едилов чисто ново Porsche Panamera. Кадиров е известен с подобни постъпки - през 2016 г. той подари на един от синовете си Merсedes SLS AMG с регистрационен номер с числа 008. Ако се чудите какво означават те – това са годините, навършени от сина на президента.

ё-Crossback EV и Владимир Жириновски

Защо и какви автомобили се подаряват?

Завършваме с още един случай от Русия. През 2014 г. бизнесменът Михаил Прохоров подари на депутала Владимир Жириновски електромобил ё-Crossback EV от лимитирана серия. Всъщност, проектът за руска кола на ток, известен като „ё-мобиль”, се провали напълно и бяха сглобени едва 4 бройки. Прохоров похарчи повече от 1 млн. евро, като в крайна сметка компанията му се отказа от производството на колите на ток.

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Ново внос ( преди 6 години )
    Аз това от години го разправям за немските коли, които са толкова тачени у нас. Бай *** обаче винаги се прави на хитър и тарикат. Все прави покупка и все е на далавера. Взема немска кола нов внос на тънка лайсна и се хвали на всички за сделката на века, която е направил. Гледаш кола слънце лъщяща и искряща все едно сега е излязла от шоурума. Естествено на малко км стояла в гараж. И като е вземе *** и се започват ремонтите. Естествено,за да не се изложи пред другите хвали немската талига.
  • #3
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тойота за пореден път доказват кои са с Тундрата. 1 млн.мили без ремонт за съвременна кола е много нещо. Това доказва, че японците не играят играта на немците за контролираното качество и правенето ня коли, които да издържат здрави около 5 г.и около 200 000 км. Не случайно старите немски бракми са толкова тачени у нас, защото са много евтини нов внос. Докато японките държат доста висока цена.Бедния и глупав българин плаща ниска покупна ценя,която после му излиза през носа.
  • #2
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    В Англия един такъв дърт Мерцедес Ц180 струва 200 паунда, но годишните разходи за застраховка както и за поддръжката на техническото състояние за да минава MOT (техния преглед) са от 2-3 хиляди паунда нагоре. Хората ги продават просто за да се оттърват от тези разходи, а не да спечелят от колата.
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    fan. ( преди 6 години )
    " Като награда тя получала 100 000 долара и роудстър Fiat 124 Spider в топ-версията му Lusso. Тя включва седалки, ...."?!?!? Явно по-ниските нива на оборудване са без седалки:)))