IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Aston Martin готви съперник на Tesla Roadster?

Британската компания планира мащабна електрификация

Aston Martin готви съперник на Tesla Roadster?

В гамата на Aston Martin може да се появи спортен електромобил, който да е пряк съперник на наскоро обявеното от Илон Мъск ново поколение на Tesla Roadster. Това ще е следващата стъпка в разширяване на електрифицираните модели на британската компания.

Aston Martin готви съперник на Tesla Roadster?

Повод за това очакване стана изказването на главния изпълнителен директор на Aston Martin Тони Палмър пред списание Auto Express, която обясни, че британската марка има предимства пред компаниите, които планират да навлязат на пазара на спортни модели с електромобили, като той специално посочи Tesla Motors.

Aston Martin вече потвърди, че през 2019 г. ще лансира 155 броя от серийната версия на луксозния електрически седан RapidE. Британците сменят традиционния за Rapide V12 мотор с електрическа система за задвижване, чиято мощност може да е над 1000 конски сили.

Aston Martin готви съперник на Tesla Roadster?

Палмър допълни, че е възможно компанията да представи изцяло електрически модел, който ще е по-малък от Vantage.

„Интересното тук е, че при електромобилите също са важни три основни показателя – тегло, аеродинамично съпротивление и съпротивление при движението на колелата, а това са силни страни на производителите на спортни автомобили, като това в пълна степен важи и за Aston Martin”, обясни Палмър.

От компанията вече изтече информация, че алуминиевата платформа, която се използва при DB11 и при наскоро представения Vantage, се подготвя и за използване при електромобили. Това решение ще намали разходите за развитие на бъдещия електрически модел на марката. Точно този електромобил обаче едва ли ще се появи скоро, тъй като в момента Aston Martin работи по плана за лансирането на хибридни версии на всичките си модели до 2025 г.

Палмър вече направи уточнението, че става въпрос за хибриди, а не за plug-in хибриди. Според него, Aston Martin може да прескочи фазата на plug-in хибридите и да се насочи направо към изцяло електрическите модели.

Освен това, той допълни, че не вижда пречка в моделите на Aston Martin да се използват V6 мотори, но отхвърли напълно възможността гамата двигатели да се допълни от агрегати с 3 и 4 цилиндъра.

Тагове: tesla aston martin vantage db11
0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Аутомедия ( преди 6 години )
    Имаме автоматична цензура на коментарите и думата *** обръща автоматично на лок дето ще рече заключена. На кой му хрумна си неаме и идея : D
  • #2
    4 rate up comment 3 rate down comment
    q ( преди 6 години )
    Кво е тва "конглокирам", бе?
  • #1
    1 rate up comment 2 rate down comment
    carpe_diem ( преди 6 години )
    Аз си мисля, че ще конглокират предишния модел - 300 и малко км (ааайде 400, за да звучи по-добре), 0-100 за 3 и нещо секунди... Някой да припомни и другите показатели, че е много стар модел и не ми се рови :D