IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как NASA преоткри колелото

Учени разработиха гуми, които никога не се пукат и могат да надживеят автомобила ви - дори в България

Как NASA преоткри колелото

Спуканите гуми са неприятност дори тук, на добрата стара Земя. Но при евентуалната мисия до Марс, която NASA подготвя, те биха били катастрофа - и няма как да е иначе, когато най-близкият вулканизатор е на 80 милиона километра.



Заради това екип от аерокосмическата агенция се е заел да създаде гуми за марсоходи, които не подлежат на спукване. Резултатът от усилията им е нещо, наречено Shape Memory Allow Tire - абсолютно неуязвима "гума". Използваме кавичките, защото тук основният елемент не е каучук, а много специална сплав на никел и титан, удивително устойчива на деформации.

Понеже този високотехнологичен материал е способен да пренарежда атомите си при външен натиск, той на практика може да се огъва почти до краен предел и после автоматично да си върне оригиналната си форма.

Новите гуми са тествани при условия, наподобяващи марсианската повърхност, и са се справили без никакви проблеми. Учените дори са разработили "конвенционален" вариант, който може да се монтира на нормален автомобил и да се кара по пътищата.



Засега единственият проблем е твърде високата цена - но според експертите на NASA тя би спаднала доста в масовото производство, а и ще се изплати във времето, защото подобни колела имат потенциала да надживеят автомобила ви.
 

Тагове: nasa
0 от 500
  • #8
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    В ОЛХ-а ги има тея гуми, много запазени, 6мм грайфер, ДОТ 2010. Не са моя размер иначе веднага им се мятам.
  • #7
    17 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    това не са гуми, а КОЛЕЛА!!!Гумите се правят от ГУМА! ГУМА!Те и на каруцата на село колелата не се пукат, защото са дървени с метални обръчи, но никой не е тръгнал да им вика гуми.Много сте зле честно!
  • #6
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тази новина излезе по много чужди издания, но никое не си позволи да прави свободни съчинения, че гумите могат някога да заменят нормалните.
  • #5
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Как ще се дрифти с тези гуми? Те изобщо ще могат ли да отлепят при по-рязко подаване на газ или ще си стържат по хАсфалта и колата ще стои на едно място?Аве к0медианти, мислете малко преди да пущате подобни щуротии!
  • #4
    25 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    За марсоход с максимална скорост 5 км/ч може и да са ок, но за нормални пътища и по-високи скорости не виждам как могат да влязат в приложение.
  • #3
    28 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    За спукването е добре, че не се пука, а нещо за спирачен път да се спомене! Интересно ми е какъв спирачен път и какво сцепление ще се получи мужду метал и асфалт? Точно никакво! А неща за износването ня асфялтовите пътища да кажете! Метала ще износва бързо ясфалта, ще има повишен прахоляк от това износване и всеки автомобилен път ще е с коловози там където минават колелата на всички коли. А вътре, като влезе кал и изсъхне кво праим. Дисбаланса ще разбива окачването и вибрациите ще са ужасни...
  • #2
    27 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    В България не важат - нашите извънземни веднага "ши наберът жилезуту"!
  • #1
    30 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Трябва да ги тестват в България със сигурност! Никъде другаде няма да намерят подобна симулация на лоши пътища и враждебно настроени извънземни!