IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Как да пестим гориво през зимата?

Няколко елементарни действия, които могат да бъдат полезни в студа навън

Как да пестим гориво през зимата?

Малцина знаят, че през зимата двигателят с вътрешно горене работи по-леко, отколкото през лятото. В същото време разходат на гориво в студеното време расте. Основната причина е във времето, нужно на агрегата, да достигне работната си температура, което е различно когато навън е плюс 10 или минус 10 градуса.  Като се добави използването на различните системи – парно, нагреватели на стъклата и огледалата, на седалките и др., нещата с разхода стават още по-сериозни.

Как да пестим гориво през зимата?

Има и други причини  - като движението по сняг. Това е все една да караж по плажа през лятото. Колата буксува и натоварването върху мотора се увеличава. А през зимата буксуването е често срещано явление. Освен това зимните гуми са с по-голямо съпротивление от летните, което също не бива да се пренебрегва.  Както и това, че поддържането на определена средна скорост е доста по-трудно заради заснежените или заледени пътища.

Как да пестим гориво през зимата?

Възможно ли е все пак в студеното време да се пести гориво? Задачата изглежда трудно изпълнима. Нереално е да се мисли, че през зимата разходът може да е същият като този през лятото, но пък има някои дествия, които могат да помогнат.

1. Не загравяйте прекалено много двигателя преди тръгване.
Достатъчни са една-две минути работа на празен ход, след което може да започне движение, но на по0ниска скорост. Така двигателят ще загрее по-бързо и разходът на гориво ще падне.

2. Изчистете колата си от снега.
Да, навън е студено и това със сигурност не е приятно занимане, но возенето на допълнителни килограми само натоварва автомобила. А освен това не е и безопасно.

3. Задължително използвайте масло за двигателя, което е подходящо за зимни условия
. При студа маслото 0W-40 е с много по-добри качества от 10W-40, например.

4. Махнете от автомобила това, което няма да използвате в близките месеци.
Често в багажника има излишни неща, останали от лятото. И за тяхното преместване оттам никога не остава време. Добре е дори да се махне багажника от покрива, ако не го използвате.

5. Ако навън е много студено, то има смисъл от купуване на специално покривало, съхраняващо топлината в двигателя. Това ще ускори загряването на мотора, който ще запазил част от топлото.
 

0 от 500
 • #4
  0 rate up comment 1 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Да, да.... И един мармот завива шоколад! Те електриките освен за стъклата искат и подгряване и на самата батерия, защото студа им е*ава ***ката!Та за кое по-напред?! Нали идеята е еколагия, а за тоя ток все някъде се горят въглища! Извадете си главите от пясъка!
 • #3
  2 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Абе те зимата акумулаторите нямат ток да запалят тоя щял да се движи,па да се подгрява и други глупости!Вратата даже няма да отвориш на тия електрокари като стане минус 10!
 • #2
  1 rate up comment 5 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  ...и излезете с електричката - там няма такова нещо като "не пали". Няма и чистене и стъргане - подгряването се пуска дистанционно от телефона и колата те чака топла и разледена. С 2 думи - влизаш, потегляш. И вместо 2 лв на 100 ще харчи 2.30 - голям праз!
 • #1
  25 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Най-добрия начин за пестене на гориво е като не изкарвате колата от гаража.