IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Осем неща, които никога да не оставяте в колата

Причините изглеждат очевидни, но често изобщо не се замисляме за тях

Осем неща, които никога да не оставяте в колата

Толкова сме свикнали да приемаме колата като продължение на дома си, че често я ползваме и като килер за вещи - макар причините да не го правим са достатъчно очевидни. Американското издание Reader's Digest посочва девет вещи, които повечето хора са склонни да държат в автомобилите си - а не би трябвало.

Лекарства
Най-очевидната причина да не държим неща в колата е и най-често забравяната от нас - че температурата там често варира доста извън поносимите граници. Лекарствата, които по начало трябва да се съхраняват при стайна температура, ще загубят свойствата си, ако ги оставите в жабката, където лятото спокойно може да стане 60 градуса по Целзий (не е добре да ги държите и в шкафа в банята, по сходна причина).

Осем неща, които никога да не оставяте в колата

Електронни устройства
Тук студът е дори по-опасен от жегата. Ниските температури са убийствени за батериите, LCD-екраните и хард-диска. Освен това прекомерното охлаждане води до бърза кондензация на влага, когато внесене устройството в затоплена стая.  Освен това, ако оставите телефон или компютър в колата, рискувате не просто да загубите ценна техника, но и някой да сложи ръка върху паролите и останала ви лична информация.

Плажно масло
Колкото и парадоксално да звучи, активните вещества в слънцезащитните кремове не издържат на високи температури. Не ги оставяйте в колата, за да не загубят свойствата си. Да не говорим, че при големи жеги тубичките могат да се пръснат, оцапвайки всичко наоколо.

Осем неща, които никога да не оставяте в колата

Бутилки с вода
Доста научни изследвания напоследък подсказват, че вещества като бисфенол А и фталати, които присъстват в състава на пластмасовите бутилки, предизвикват рак и сърдечни заболявания. Ако водата бъде забравена твърде дълго в бутилката, те се просмукват в нея. Излагането на слънчева светлина ускорява този процес, а може и да доведе до развитие на патогенни микроорганизми във водата. Ако държите вода в колата, нека бъде в тъмна стъклена бутилка, и я подменяйте често.

Дамска чанта или куфарче
Свикнали сме да възприемаме вътрешността на колата си като неприкосновено лично пространство. Но да оставите там чантата си е директна подкана към крадците - не само към професионалните, но и към всеки злосторник, способен да счупи стъклото и да избяга с личните ви вещи.

Важни документи
По същата причина като таблетите и лаптопите - някой може да сложи ръка върху личната ви информация и да я използва за какво ли не. Особено при популярната напоследък в България схема, при която на паркингите на големите магазини дебнат крадци със заглушител за сигнала от ключа ви към централното заключване. Така на практика колата ви остава отключена и лесно могат да вземат всичко ценно от нея. Затова винаги проверявайте ръчно дали колата се е заключила, преди да влезете в магазина.


Осем неща, които никога да не оставяте в колата

Вино
И прекалено високите, и прекалено ниските температури са фатални за качествата на доброто вино. Не го оставяйте в колата, дори да е само за половин час.


 

0 от 500
 • #10
  1 rate up comment 0 rate down comment
  Русия ( преди 2 години )
  И нещо отразяващо да не прай пожар.
 • #9
  3 rate up comment 0 rate down comment
  тираджия ( преди 2 години )
  Но е абсолютно задължително в колата да си насите акъла, че някои редовно забравят.
 • #8
  5 rate up comment 3 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  И внимавайте също със стъклените бутилки в купето. Да не замените пластмасовиту със стъклени и да предизвикате пожар. Под определен ъгъл стъклото може да се превърне в лупа и да стане белята.
 • #7
  2 rate up comment 4 rate down comment
  патил ( преди 2 години )
  Русенската Бъчва пак са го обгазили от Гюргево и пише небивалици! То мярно, че всеки лаптоп и фотоапарат от среден клас са по-скъпи от вехтата му Фиестичка. Какво обаче ни интересува нас това, че ни го свежда регулярно в 2 поста вместо да напише един. А иначе в статията съветите са верни и полезни. Особено за водата в пластмаса. Веднъж бях забравил една бутилка. През но ща се прибирам от ресторант, бях засолил и пих. Стана ми горчиво в и на следва щият ден имах гаден вкус в устата.
 • #6
  4 rate up comment 1 rate down comment
  до the brainless ( преди 2 години )
  принципно си прав - стига чешмяната вода да не е от язовир искър, с 8 пъти над нормата съдържание на тежки метали, което минава през филтрите :)
 • #5
  10 rate up comment 0 rate down comment
  ??? ( преди 2 години )
  Не си забравяйте и ключовете на таблото.
 • #4
  2 rate up comment 3 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  В русе все дараци ли карате и лаптопи за по 300 лв ли ползвате? Пак ли си обгазен?
 • #3
  1 rate up comment 4 rate down comment
  бъчваря ( преди 2 години )
  Дааааааа..., не е нужно да крадем колата, просто да счупим стъклото и отнеменм Фотоапарата. Дори лаптопа не е такъв проблем, щото повеечето не струват и 300 лева на старо.
 • #2
  5 rate up comment 3 rate down comment
  бъчваря ( преди 2 години )
  Нищо не се споменава за кражбите, а тук може да се добави - никога не оставяйте DSLR-a си в колата. Това много пари и доста често струва повече от дарака, който караме.
 • #1
  21 rate up comment 1 rate down comment
  thebrainless ( преди 2 години )
  Пластмасовите бутилки с вода, още преди да попаднат в ръцете ни, седят на силно слънце по складове, лесно се хваща това по по-гадният и вкус. Така че често пристигат с екстрите, за които се говори в статията. По-добре филтрирана чешмяна вода.