IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Как да размразим ключалката на колата през зимата

Предлагаме ви няколко способа, които действат при ниски температури

Как да размразим ключалката на колата през зимата

Замръзналата ключалка на автомобила е един от най-често срещаните проблеми през зимата. Съшествуват редица способи за излизане от ситуацията, като част от тях са нестандартни, но вършат работа. Ето няколко съвета на експерти, които твърдят, че тези действия помагат почти винаги.

Как да размразим ключалката на колата през зимата

На първо място трябва да се провери дали наистина всички врати са замръзнали. Понякога в колата може да се влезе дори през багажника, като се стигне до шофьорското място и съответно се стартира двигателя. Какво обаче да правим, когато нито една от вратите не се отваря?

Как да размразим ключалката на колата през зимата

При по-новите автомобили дръжките на вратите са покрити с пластмаса, а ключалката няма. Замръзването при тях е малко вероятно, но все пак, ако се случи, трябва да се свали пластмасовата обвивка на дръжката. При тези с ключалка решенията са различни. Ако ключът не влиза, значи вътре има лед, който трябва да бъде разтопен.

Как да размразим ключалката на колата през зимата

Някои пробват със запалването на хартийка, вкарана в ключалката, но това невинаги е успешен подход. По-добре е, ако живеете наблизо да отидете до дома си, да напълните една кана (или чайник) с топла вода (не гореща) и да полеете около ключалката. В случая има опасност да се изгорите, а и водата може да попадне в самия механизъм. И съответно след това отново да замръзне.

Как да размразим ключалката на колата през зимата

По-правилното решение в случая е чайникът да се използва за друго. Водата се налива в чаша и металната част на ключа се потапя в нея. Трябва да се има предвид, че в съвременните автомобилни ключове са с вграден чип на охранителна система и затова пластмасовата им част не бива да се мокри. И преди да се постави ключа в ключалката, той трябва да бъде бързо подсушен, за да не попада водата вътре.

Как да размразим ключалката на колата през зимата

Мнозина се опитват да стреят ключалката с топлина от своято тяло. Трудно би се получило, най-много да ви замръзнат ръцете. Духане в ключалката също е безмислено и няма да помогне. Работа обаче би свършил сешоар, стига да имате достатъчно дълъг кабел, с който той да стигне до автомобила. Нагряването с топъл въздух ще размрази ключалката, но трябва да се действа внимателно – струята трябва се насочва на кратки интервали и на ниска мощност. В противен случай се съсипва боята.

Как да размразим ключалката на колата през зимата

В интернет се продават и специални ключодържатели за размразяване. Цената им е съвсем достъпна – 5-10 евро, като те работят с две батерийки. След активирането „жилото” излиза от устройството и пъха се в ключалката за 10 секунди. Ключодържателят има и фенерче, така че е полезен и нощем. Проблемът му е, че батериите бързо свършват, което означава, че трябва да носите резервни, а и е сравнително голям и го прави неудобен за носене в джоба, където са ключовете на колата. Освен това винаги има опасност от активиране на „жилото”, когато не трябва.

Как да размразим ключалката на колата през зимата

Това устройство действително помага, но може и да ви нарани случайно. По-доброто решение в случая е използването на запалка (ако сте пушач). С нея нагрявате металния край на ключа и след това я пъхате в ключалката (операцията се повтаря 2-3 пъти). Отново трябва да се внимава с пластмасовата част на ключа, която ще се разтопи при съприкосновение с огъня.

Как да размразим ключалката на колата през зимата

Съществува и друг начин на размразяване, но той е доста сложно изпълним на практика. Ако близо до вас има друг автомобил с работещ двигател, от неговия аспух може да се прекара маркуч и изгорелите газове да се насочат към ключалката. Това почти сигурно ще помогне, но в случая сте прекалено зависими от много обстоятелства – друга кола и съответно забавянето на нейния шофьор, който вероятно бърза за работа, както и начилието на достатъчно дълъг маркуч.

Как да размразим ключалката на колата през зимата

По-бързото решение е да поискате запалката от другия автомобил. Тя се загрява до червено и след това се доближава до ключалката за около 30 секунди. Трябва обаче да се внимава, защото може си изгорите пръстите и да повредите покритието на самата ключалка. Проблемът в случая е намирането на запалка.

Как да размразим ключалката на колата през зимата

Как стои въпросът със специализираните средства? Едно от най-известните от тях е WD-40, което ще свърши работа. Тук може да има проблем с неговата дюза, която рано или късно ще престане да работи. И тогава впръскването на течността в ключолката ще се окаже невъзможно.

Как да размразим ключалката на колата през зимата

По-разумният избор е да имате по ръка химически размразител, тоест тубичка със спиртосъдържаща течност. Този „течен ключ” е доста по-удобен за използване – махате капачката, поставяте го в ключалката и с едно натискане вкарвате течността. След около 10 секунди можете да използвате ключа и вратата най-вероятно ще се отвори.

Как да размразим ключалката на колата през зимата

Разбира се, всичко това са само част от способите за решаването на проблема със замръзналите ключалки. Но в повечето случаи те ще помогнат, когато температурите са под нулата, а автомобилът е покрит със сняг и лед.

0 от 500
 • #6
  0 rate up comment 0 rate down comment
  ив ( преди 1 година )
  Ако нямате размразител в шишенце може да се ползва смес от течност за чистачки/концентрат/ и глицерин 2:1. Спринцовка или празно шишенце с накрайник вършат работа. Превантивно през зимата веднъж седмично,все едно дали е много студено или не.
 • #5
  4 rate up comment 2 rate down comment
  Фолк с японски ваген ( преди 1 година )
  Аз просто натискам копчето на дистанционното и колата се отваря. Чудо!
 • #4
  7 rate up comment 1 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Кой те излъга че вд40 е корозивун? Това изобщо не е истина. Има миещ и разтварящ но не и корозивен ефект. Разтваря и чисти смазки, мазнини и дрр подобни но не прудизвиква корозия. Освен миещият ефект смазва, но за кратко време.
 • #3
  6 rate up comment 6 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  ВД40 е чудесен препарат но НЕ за дългосрочно ползване - той е КОРОЗИВЕН !!! за смазване се ползват техническо масло или специални спрейове на силиконова основа ! И винаги преди да се станало студено 5 минути отделете в хубаво и топло време са смажете със СИЛИКОНОВ спрей ключалки (дори и да не ползвате ключа 0 и всички панти и движещи се механизми както и всички гумени уплътнения със спрей или глицерин от аптеката за левче ! много е важна превенцията - но мързела е ужасно силен !!!
 • #2
  5 rate up comment 1 rate down comment
  Bmw435icc,X3G01 ( преди 1 година )
  Parvata snimka e ot Geneva predi 7-8 godini.Be6e ludnica i mega krasivo
 • #1
  3 rate up comment 8 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Има ли все още автомобили с ключ? Аз от 2001 г. Не съм имал кола с ключ, а от 8 г. Вече нямам ключ и за запалване на колата. Явно тук става въпрос зя много, много стари коли. ВД40 върши чудесна работа, но не чакайту да зойде ситринта, а напряскайту предния ден и никога няма дя ви замръзне ключалката. Същият ефект, но по зълготраен има със силиконов спрей ако напръскате.