IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

McLaren представи новата си хиперкола, кръстена на Айртон Сена

Най-екстремният модел на марката излиза в тираж от 500 бройки

McLaren представи новата си хиперкола, кръстена на Айртон Сена

Британският производител McLaren Automotive официално представи най-екстремния автомобил на марката, който има сертификация за движение по обществени пътища. Купето се казва McLaren Senna, като е кръстено на легендарния пилот от Формула 1 – Айртон Сена.

McLaren представи новата си хиперкола, кръстена на Айртон Сена

Досега моделът беше известен като P15. Въпреки че може да се използва на пътя, машината е предназначена предимно за каране на писта. От компанията обявиха, че този автомобил няма аналог и олицетворява ДНК-то на McLaren Automotive.

„Всеки елемент от тази машина има за цел постигане на безкомпромисна производителност, за да може да осигури максимална връзка между водача и самата кола. Автомобилът е събрал най-доброто, с което разполага компанията ни”, се казва в съобщението на британския производител.

Свръхлеката конструкция на McLaren Senna с карбоново шаси представлява продължение на платфопата, използвана за модела McLaren 720S. Каросерията също е от карбон, като благодарение на това теглото на автомобила е 1198 кг. Така това е най-лекият McLaren в историята на марката.

Купето е получила множество уникални активни аеродинамични решения от най-ново поколение, които имат за цел да увеличат притискателната сила до „безпрецедентно ниво”. Освен това автомобилът има и модернизиран задвижващ агрегат.

McLaren Senna е оборудван с 4,0-литров V8 туин-турбо, който е разположен зад водача и работи в комбинация със 7-степенна автоматична скоростна кутия с 2 съединителя. Мощността на мотора е 800 к.с. и 800 Нм въртящ момент. Задвижването е към четирите колела.

Официални данни за динамиката на купето не се съобщават, но се очаква то да ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,5 секунди и да развива над 320 км/ч. Купето има нова версия на независимото окачване от модела P1 с хидравлични адаптивни амортисьори и стабилизатори за напречна устойчивост - RaceActive Chassis Control II (RCC II).

Водачът има на разположение 4 режима на движение - Comfort, Sport, Track и Race, чието активиране променя работата на агрегатите. Освен това McLaren Senna разполага с най-модерната спирачна система, използвана някога от автомобил на компанията.

Официалната премиера на купето ще се състои през март догодина по време на автосалона в Женева. От модела ще бъдат пуснати само 500 бройки, които вече са продадени. Цената на McLaren Senna за Великобритания е 750 000 паунда, а за САЩ – 1 млн. долара.

Снимки: McLaren

Тагове: mclaren senna
0 от 500