IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Екзотичен миниван с двигател на Lamborghini

Има такъв автомобил и той е създаден от Bertone през 1988 г.

Екзотичен миниван с двигател на Lamborghini

Който и да е фен на автомобилите няма как да остане безразличен към концептуален ван с авангарден дизайн и V12 двигател на Lamborghini. Да, такъв съществува, казва се Bertone Genesis и е представен на автомобилното изложение в Торино през 1988 г. Ако ви е писнало да гледате еднакви автомобили, то тук със сигурност сте на правилното място - Bertone Genesis e различен.

Екзотичен миниван с двигател на Lamborghini

От Renault доказват, че минивановете могат да бъдат вълнуващи през 1994 г., когато представят концепуталният Espace F1, задвижван от двигател на болид от Формула 1. Малцина обаче вероятно ще се досетят, че това не е първият опит в създаването на голям, но дяволски бърз превозвач на хора.

Екзотичен миниван с двигател на Lamborghini

Легендарното италианско дизайнерско студио Bertone започва да работи по подобен концепт около 6 години по-рано. Завършеният проект е бил представен на 62-ото издание на автосалона в Торино, а освен с радикален за сегмента дизайн, концептът се отличава и с V12 двигател от Lamborghini Countach, разполагащ с 455 к.с.

Агрегатът с работен обем от 5167 куб. см. е комбиниран с 6 карбуратора Weber и задвижва задните колела с помощта на 3-степенна автоматична скоростна кутия. От Bertone се спрели на тази трансмисия, защото счели че отива повече на един миниван, вместо 5-скоростната механична кутия на Countach 5000 QV.

Екзотичен миниван с двигател на Lamborghini

Трябва да си припомним и фактът, че през 1988 г. Lamborghini е собственост на Chrysler, откъдето произхожда и новата скоростна кутия. Трите й скорости били много дълги, което в голяма степен убивало мощността и правело Genesis не особено бърз автомобил, въпреки първичния си двигател със спортни настройки. За динамиката не помагало и теглото от цели 1800 кг.

Все пак този прототип далеч не бил само един двигател Lamborghini и доза шик от Bertone. Италианците инвестирали 30 000 човекочаса труд в проекта, за да разработят футуристичния дизайн. Част от него са и четирите врати, като предните две се отварят нагоре, а задните - с плъзгане. Всичко това улеснява достъпът до не по-малко футуристичния интериор, който предлага достатъчно пространство за петима.

Екзотичен миниван с двигател на Lamborghini

Междуосието на Bertone Genesis достига 2650 мм, което е точно толкова, с колкото разполага и Lamborghini Espada. С широчината си от точно 2 метра, Genesis бил доста внушителен и разполагал с гигантски стъкла, които го карали да изпъква сред останалите автомобили на пътя още повече.

Екзотичен миниван с двигател на Lamborghini

И понеже е замислен като миниван, от Bertone се концентрирали и върху практичността на Genesis. Концептът позволявал гъвкаво разпределение на седалките, които имали електрически функции и можели да се подреждат по различен начин. Предните кресла дори можели да се завъртят на 180 градуса, образувайки голямо сепаре със задния ред седалки. Всичко това било покрито с червена и бежова Alcantara, а регулируемите степенки се допълвали от телевизор.
Bertone Genesis никога не преминал фазата на концептуалната разработка. Италианците просто искали да демонстрират на какво са способни.

Екзотичен миниван с двигател на Lamborghini



Екзотичен миниван с двигател на Lamborghini

Снимки: Bertone
 

0 от 500