IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автономните коли на BMW няма да се жертват заради пешеходците

Безпилотен автомобил не може сам да вземе подобно решение, твърди топ-мениджър

Автономните коли на BMW няма да се жертват заради пешеходците

Развитието на технологиите за безпилотни автомобили от четвърто и пето ниво, при които няма да има нужда от човешка намеса при управлението, поставят сериозна дилема – как системата за предупреждение за опасност от сблъсък ще действа, когато инцидентът е неизбежен и при него може да пострада тежко човешко същество.

Автономните коли на BMW няма да се жертват заради пешеходците

Отговор на този въпрос се опита да даде един от членовете на Съвета на директорите на BMW Group - Йън Робертсън. В интервю за Caradvice той потвърди, че през 2021 г. колите на BMW ще бъдат оборудвани със система за автономно управление от пето ниво с внедрено в нея „ноу-хау”.

Според топ-мениджъра, в концерна са наясно, че към момента подобни системи няма как да вземат правилното решение и при неизбежна катастрофа на пътя да предпазят човешкия живот. Например, при опасност от блъскане на пешеходец, автомобилът ще намали и ще се опита да спре, а не да завие и излезе от пътя, като по този начин спаси живота на човека.

„Технологиите няма как да отчетат човешкия факт и да управляват автомобила в екстрени ситуации по такъв начин, че да причинят възможно най-малки наранявания на хората. Системата за автономно управление от пето ниво не е решение, тъй като при нея човекът седи на задната седалки и няма как да поеме управлението в критична ситуация”, обясни един от шефовете в BMW Group.

Автономните коли на BMW няма да се жертват заради пешеходците

Робертсън смята, че въпреки развитието на системите за автономно придвижване всеки автомобил трябва да разполага с изкуствен интелект. Така той ще може да взима самостоятелно решения в сложни моменти на пътя, а не да разчита на шофьора, тъй като той ще се нуждае от доста време за реакция. Още повече, когато се е отпуснал, тъй като се е доверил на безпилотната система и му нямам как бързо да вземе правилното решение.

Снимки: BMW

Тагове: bmw group
0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Нов Световен Ред ( преди 6 години )
    "Автономни коли с изкуствен интелект" ще могат да газят наред под команда на някой в сянка, след което ще си измиваме ръцете с "дефектирал управляващ модул" и пито-платено. Няма драми, няма разследване, няма осъдени. В такъв ли свят искате да живеем?
  • #4
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Колев ( преди 6 години )
    И аз това повтарям.Освен с автомобили се занимавам и с автоматизация. Мога да кажа само две неща.Автоматизацията е чудесна. Облекчава в пъти живота, и оставя възможност да се занимаваме с далеч по-интелигентни задачи вместо по цял ден повтаряем труд.Обаче изкуственият интелект ще ни разкаже играта. Ще ни затъпи и до такава степен ще ни измести, че няма да имаме елементарни познания и умения в живота и в техниката.А общество което няма стимул да се обучава и развива технологично е обречено
  • #3
    7 rate up comment 0 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    Накрая хората ще мислят за все по-малко неща и машините ще определят начина ни на живот. Следващ етап умната печка ще ти сготви не какво ти се яде, а каквото е полезно за диетата ти. Умния хладилник няма да ти даде бира, защото си взел дневния лимит :D
  • #2
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Робертсън смята, че въпреки развитието на системите за автономно придвижване всеки автомобил трябва да разполага с изкуствен интелект."Най-накрая във всяко БМВ ще има интелект, макар и изкуствен! Иначе, философски погленато автомобилите на тази марка винаги са си били безпилотни!
  • #1
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    нищо не пишете за новата м5петък ден на редактора ли е