IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Зрелищната експлозия на двигател Mazda (ВИДЕО)

Ванкеловият мотор не издържа на натоварването, след като е форсиран до 10 000 об/мин

Зрелищната експлозия на двигател Mazda (ВИДЕО)

Мнозина определят ванкеловите двигатели за изтънчени произведения на инженерното изкуство. Донякъде това се дължи на факта, че този тип двигатели се различават изключително много от стандартните бутални мотори, с които сме свикнали. От друга страна, роторните агрегати са особено интересни с това, че генерират голяма мощност от много малък работен обем.

Зрелищната експлозия на двигател на Mazda (ВИДЕО)

Като всяко друго нещо обаче, ванкеловият двигател има и много минуси, както и предел на натоварването, което може да понесе. Това добре се вижда от видеото по-долу, което ни представя рядък поглед към зрелищната експлозия на мотора на една Mazda Familia от второ поколение. Рядък е защото подобни разпадащи се двигатели са характерна част от професионалните драгстери, които работят с алкохол и двигателите им са разпилени до крайност.

Тук ситуацията е малко по-различна. Очевидно е, че задните гуми на тази Mazda са състезателни сликове, а при вглеждане в предното окачване и спирачната система, става ясно мигновено, че колата е претърпяла много модификации и също се ползва за драг цели.

В оригинален вид тези коли се задвижват от 1.0-литров ванкелов двигател, генериращ достойните 100 к.с. Историята мълчи колко точно е увеличен работният обем на тази конкретна машина, но от впечатляващото разпадане на двигателя й смело можем да предположим, че усилия за увеличаването на нейната мощност не са били пестени.

От видеото се вижда, че двигателят буквално се разпада на части в момента, в който шофьорът прекалява с форсирането. Малко преди сюблимния момент, той се обръща назад, защото от аспухът започва да излиза дим, който е сигурен сигнал за наличието на масло или охладителна течност в горивната камера на двигателя. Секунди по-късно всичко е на парчета.



Форсирането на двигатели по този начин не е никак добра идея независимо дали става въпрос за бутален мотор или за ванкелов агрегат, тъй като липсата на товар създава резонанс в движещите се части на мотора, който води след себе си дисбаланс и дефект в най-слабата точка. При тези обороти това от своя страна води до тотален разпад. Както е видно и от кадрите.
 

Тагове: mazda familia
0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Интересно ( преди 6 години )
    Аз не мога да разбера идиотия надуваме нещо под огромна налягане и обороти и то се скапва?а *** найстина, ли??
  • #2
    5 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не просто някакъв жълт *** с двама *** в него, кото са си мислили че са направили колата на колите.
  • #1
    9 rate up comment 2 rate down comment
    поредният шедьовър ( преди 6 години )
    тъй като липсата на товар създава резонанс в движещите се части на мотора, който води след себе си дисбаланс и дефект в най-слабата точка