IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дадоха под съд GM заради изпитателния му полигон

Жителите на близко градче твърдят, че съоръжението ги разболява

Дадоха под съд GM заради изпитателния му полигон

Шестима жителите на градчето Брайтън Таушип, което се намира в близост до изпитателния полигон на General Motors в Мичиган, САЩ, заведоха дело срещу концерна. В иска си до съда те твърдят, че автомобилният производител трови подпочвените води в района, което е довело до проблеми със здравето на местните хора, съобщава Automotive News.

Дадоха под съд GM заради изпитателния му полигон

Завелите иска са категорични, че GM използва за съоръженията на полигона си соли и калциев хлорид, които след това попадат в почвата и отравят водата под нея. Една от ищците – Елън Мур, твърди, че заради замърсяването е получила хипертония и разширение на вените.

В заведената жалба до съда се казва още, че замърсените води съответно са увредили тръбопроводите в домовете на хората. В случая с Мур ремонтът е струвал 10 000 долара. Ищците настояват концернът да плати над 25 000 долара обезщетение на всеки от потърпевшите, както и да поеме разходите по ремонта на домовете им и почистването след него.

От General Motors смятат исканията за неоснователни, като подчертават, че за последните 20 години са намалили използването на препарати в полигона с 60%. А солите, които са сипвани, са същите, които се използват и за обществените пътища в района. Концернът също така още през 2014 г. е започнал да снабдява безплатно хората с бутилирана вода, като това ще се прави безсрочно.
Тестовият полигон е разположен в друго градче - Милфорд, като е един от трите, на които GM провежда изпитания на моделите си. Площта му е 16 квадратни километра. Той е открит още през 1924 г.

Снимка: Autoguide
 

Тагове: general motors
0 от 500