IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-големите градове в света ще използват само електрически автобуси

Екологичните возила ще обслужват 80 млн. души

Най-големите градове в света ще използват само електрически автобуси

Кметовете на 12 от най-големите градове в света с общо население от почти 80 милиона души обявиха, че ще разчитат само на електрически автобуси при закупуването на конвенционални транспортни средства.

Електрически автобуси за 80 милиона души

Кметовете подписаха декларацията „C40 Fossil-Fuel-Free Streets”, която, както подсказва името й, е насочена към намаляване на използването на транспорт с двигатели с вътрешно горене. С оглед на това, че в нея се предвиждат и традиционни мерки като акцент на по-сериозно използване на градския транспорт, новият момент е насочването към такива возила, които не замърсяват природата.

Според плана, от 2025 г.  тези 12 града ще използват само автобуси, които не отделят вредни емисии. Това обединение дава сериозни надежди на производителите на електрически автобуси, тъй като говорим за почти 60 000 возила. Втората част от плана предвижда създаването на цели зони в градовете, в които няма да се отделят вредни емисии.

А тези 12 града са: Лондон, Париж, Лос Анжелис, Копенхаген, Барселона, Кито, Ванкувър, Мексико Сити, Милано, Сиатъл, Оуклънд и Кейптаун. Част от тези градове вече обявиха мерки за забрана на автомобили с бензинови и дизелови двигатели, а това е следващата стъпка от битката им с вредните емисии.

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ами смешното е че уж в изостанала Северна България Плевен постигна почти пълна електрификация на градския си транспорт, а нашето Данче купи Джънджоу, после и дърпаха ушите, сега купи турските газови BMC, въпреки че последните купени машини на тая марка буквално се разпаднаха от гнилоч.
  • #6
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    То не, че и Кито, Оукланд, Сиатъл, Ванкувър и Копенхаген са от тях, ама айде ... журналисти - папагали.
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ми много ясно, София да не е от 12 най големи града на света.
  • #4
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Wane ( преди 6 години )
    Въобще няма какво да им завиждаме, тролеите и трамваите са значително по-добър вариант от електрическите автобуси в дългосрочен план, а в София си имаме и тролеи и трамваи и макар и бавно се работи по модернизирането им.
  • #3
    8 rate up comment 2 rate down comment
    .. ( преди 6 години )
    Можем само да им завидим :( У нас това няма да станескоро, ако въобще стане някога...
  • #2
    21 rate up comment 2 rate down comment
    Софиян ( преди 6 години )
    В София си имаме тролеи от дълги години.
  • #1
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Данче слез ( преди 6 години )
    Само София ще използва китайски дизели, защото е "зелен град" според самоковската даскалица.