IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Samsung разработи нова технология за литиево-йонни батерии

Компонентът позволява 45% увеличение на капацитета и 5 пъти по-бързо зареждане

Samsung разработи нова технология за литиево-йонни батерии

Учени от подразделение Samsung Advanced Technology Institute разработиха специална графенова технология за подобрение на литиево-йонните батерии, съобщиха от компанията.

Samsung разработиха графенова технология за литиево-йонни батерии

Разработката, която представлява специален покривен слой върху електродите на обикновена батерия, позволява увеличаването на капацитета с близо 45%. Друго предимство се оказва и възможността за 5 пъти по-бързо зареждане, което би позволило пълното зареждане на батерия да става за 12 минути.

Ръководителят на проекта - д-р Сон Ин-Хюк, сподели, че материалът под формата на малки сфери може да бъде широко използван, като за това не се налагат промени в производството на батериите. Ученият допълни, че иновацията би могла да се използва както в телефоните, така и в електрическите автомобили.

Покритието с графен, което вероятно ще бъде достъпно за масово използване едва след няколко години, не оказва съществено влияние върху жизнения цикъл на батерията дори след няколкостотин цикъла на зареждане. Освен това графенът ще намали драстично нежеланите химични реакции, износващи електродите.

Снимка: Porsche

0 от 500
  • #10
    17 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Корейците дават най-много в света за образование и наука - 7% от БВП-то на страната.
  • #9
    15 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Кой е тоя умник който твърди че лития е ограничен ресурс ? Що не вземе да почете малко преди да говори глупости ?
  • #8
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Самсунг не обявяват кьорфишеци. Щом са казали, може да им се вярва. Това не значи, обаче, че другата година ще ги видим на пазара.
  • #7
    14 rate up comment 1 rate down comment
    .. ( преди 6 години )
    Ако е много по-скъпо от наличните технологии няма да се наложи, но аз съм убеден, че след време (може да е малко, може и да не е) ще има технология, която да позволява ползването на електрички наравно с ДВГ.
  • #6
    21 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Корейците имали проблем с наркотиците и алкохола, а са технологични лидери. Били накрая на силите си? А в българия какво? То и тука има проблем с наркотиците и алкохола, загубено поколение, ама и клечка за зъби не можем да произведем.
  • #5
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не е кьор фишек - Самсунг са дали заявка за патент.
  • #4
    8 rate up comment 2 rate down comment
    \R ( преди 6 години )
    Анонимни, има нещо вярно в думите ти, но не всичко. Работя за / с корейци, така че знам за какво говоря.
  • #3
    5 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    корейците вече са на края на силите си, като нация и научен капацитет !в момента тече "масов внос" на учени от европа във всеки един аспект !в Корея имат огромен проблем с наркотиците и алкохола !наистина огромен !цяло едно поколение при тях е тотално загубено ! тия неща не се знаят по света, но който е общувал с тях и е ходил там го знае !
  • #2
    6 rate up comment 7 rate down comment
    thebrainless ( преди 6 години )
    Лития е ресурс с ограничен добив, тези батерии при автомобилите нямат голям шанс в бъдеще, защото само ще става по-скъпо. Така че единственият шанс е да се разчита на някой от другите технологии - кьор фишек
  • #1
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ами браво! Точно това се иска, само да не е поредния кьор фишек. Защото до сега все някакви хипер, мега революционни батерии измислят, а накрая нищо не влиза в производство и го няма на пазара. Дано само цената на тези батерии да не е прекалено висока, което да обесмисли направеното.В последно време корейците много са над,ли цените на всичко, което роизвеждат и ме съмнява, че и тези батерии ще са прекалено скъпи, което ще е жалко.