IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Daimler отказа да продаде акции на китайци

Концернът Geely ще направи нова оферта до седмица

Daimler отказа да продаде акции на китайци

Китайският концерн Zhejiang Geely Holding Group не успя да купи 5% от акциите на германския производител Daimler. Представители на двете страни се срещнаха в Пекин, но не успяха да постигнат споразумение, съобщава Automotive News.

Daimler отказа да продаде акции на китайци

В Geely, който е собственик и на шведската компания Volvo, искат да получат достъп до електрическите технологии на Daimler, като за целта са готови да създадат съвместно предприятие в провинция Ухан. Офертата на китайците е била за 4,5 млрд. щатски долара, но не е приета.

Въпреки това азиатците не се отказат и до седмица ще излязат с ново предложение към Daimler. Те са били посъветвани от германците да си купят от акциите, които в момента се предлагат на борсите. Говоритер на Geely отказа коментар, докато от Daimler бяха категорични, че „са много доволни от сегашната структура на концерна и не предвиждат промени в нея”.

Все пак немците си оставиха вратичка за нови преговори, като уточниха, че биха приветствали привличането на нови инвеститори в концерна, стига те да имат интерес към дългосрочно сътрудничество. Ако Geely успее да се сдобие с 5% от акциите на Daimler, тя ще стане третият по големина външен инвеститор в концерна след компаниите Investment Authority and BlackRock, които разполагат съответно с 6,8 и с 6% от акциите.

В същото време обаче Daimler има съвместно предприятие с друг местен производител BAIC Motor, когото определя като „най-важният ни партньор в Китай”. Концернът вече обяви, че ще инвестира 757 млн. долара в производството на електромобили и батерии с BAIC в страната. Германците са свързани с договорни отношения и с друг китайски производител – BYD.

Снимка: Mercedes-Benz Passion

Тагове: daimler geely
0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    И какви ел технологии има Мерцедес?
  • #4
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ахааа, значи на араби са си продали част от акциите (6,8%), а на китайците не искат да продадат 5%. Май пак двойни стандарти виждаме. Вярно, че сегашната политика на Германия е всички да приемат исляма и затова продават на араби и си вкарват камилари от къде ли не, за да им облагородяват нацията. Тези са супер, мега зле. В Берлин на централният им площат Александър плац не можеш да чуеш немска реч.Само турско-арабска смесица се чува и даже си опъват килимчетата по тротоарите и бият чела в земята
  • #3
    4 rate up comment 4 rate down comment
    none ( преди 6 години )
    След като показаха доволно много картинки за феновете на електрически модели които ще пуснат в следващите 2 години, Geely ще трябва сега отнякъде да вземат и технологиите за направата им. Ел. Технологиите на Мерцедес всъщност са тези на Нисан, който със сигурност няма да ги даде на основните си конглокенти от Китай. Трябва да се признае че китайците изработиха всички. Западните компании им платиха за да им подарят ноу-хау-то си.
  • #2
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ей такива изказвания като на "до 1-ви", от типа : "Вижте! Аз съм различен.", подобно на всичките жълтурници с Тойотки, Хондички и там разни Фиатаджии, много ме нервят. Не знам защо.
  • #1
    3 rate up comment 5 rate down comment
    до 1-ви ( преди 6 години )
    Много добре, нищо лошо няма мръсните производства да са в китай, така се отърваваме и от работническата класа. Когато няма нискоквалифицирана работа в ЕС, то няма да е привлекателен за всякакви тупани, да емигрират към Китай, пък тука да останат по умните и възпитани хора.