IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колата на Ринго Стар отива на търг

Барабанистът на "Бийтълс" поръчал това Mini със специален капак, за да побира барабанен сет

Колата на Ринго Стар отива на търг

През 1967 г. всеки член на ливърпулската рок група “Бийтълс” получил като подарък по едно Mini. Подаръците били купени от мениджъра на музикантите Брайън Ъпстейн - същият, който преди няколко години ги чул да свирят в малъкклуб и импулсивно им предложил договор. Впоследствие Ъпстейн става неразделна част от “Бийтълс”, а много години по-късно Пол Макартни казва за него, че Ъпстейн е петият член на групата.

Колата на Ринго Стар отива на търг

Всяка една от колите била специално модифицирана от лондонския независим производител Harold Radford & Co., който до този момент е известен с работата си по коли на Bentley и по-специално по Bentley Countryman. Това е изцяло нов прочит на автомобил от марката Bentley, проектиран за джентълмени с афинитет към спорта.

Неговите седалки могат да се сгъват, както отпред, така и отзад, оформяйки меко и комфортно двойно легло, а в отворено положение задният капак се превръща в удобна маса. Нещо повече, в него била вградена мивка с течаща вода (студена и топла), а под ръка на собственика били и електрически чайник, електрическа самобръсначка и пълноразмерен бар с напитки и чаши.

Колата на Ринго Стар отива на търг

След като Harold Radford & Co. се насочили към доработката на Mini - те нарекли специалната версия “Mini de Ville”. Тези коли се продавали като топъл хляб, поради простата причина, че Mini било абсолютен хит, а от Harold Radford я направили дори още по-желана. Колите на Mini били истински разрушители на класови бариери - те били притежавани както от обикновени хора, така и от рок звезди, актьори, водопроводчици и изобщо от всички.

Колата на Ринго Стар отива на търг

Специалните Mini-та на Harold Radford се отличават от серийната версия на модела по поръчковата кожена тапицерия в интериора, новата радиаторна решетка с два допълнителни вградени фара, мокет от агнешка вълна на пода, допълнителна шумоизолация, електрически стъкла, дървени апликации по таблото от орехова дървесина, както и допълнителни уреди. Освен всичко друго, тези коли имат и запалка за цигари, която е от ключово значение за всяка рок ззвезда.

Колата на Ринго Стар отива на търг

Барабанистът на “Бийтълс” - Ринго Стар - имал специални изисквания и поръчал в неговото Mini да се побират барабаните му , така че от Harold Radford се принудили да инсталират трета хечбек врата, която позволява по-лесното товарене в по-големия от обикновено багажник.

Колата на Ринго Стар отива на търг

Интериорът на неговата кола, която виждате на снимките, e перфектно завършен с дълбоки спортни седалки отпред, тапициран с дебела кожа волан Moto-Lita, електрически стъкла, табло с дървени апликации, декоративни елементи по вратите от същия материал, два резервоара за гориво, люк на покрива, фабричен двигател от Cooper S, както и много повече уреди в сравнение със стандартното оборудване на Mini през онези години.

Колата на Ринго Стар отива на търг

Отвън колата е завършена в двуцветна схема с кестеняво и сребристо, алуминиеви джанти, отвори в предния капак за охлаждане, както и задължителните емблеми на Harold Radford & Co.

Колата на Ринго Стар отива на търг

Оригинално модифицираните от Harold Radford коли се смятат за изключително ценни в момента, а тази на снимките е едно ниво над тях, понеже е била собственост на барабаниста на “Бийтълс”. Освен това, дребната английска машина е в перфектно и оригинално състояние и след като е продадена от Ринго Стар е имала само един собственик в продължение на повече от 40 години.

Колата на Ринго Стар отива на търг

Може би всичко това обяснява и предполагаемата цена от порядъка на 90 000 - 120 000 паунда, за която колата трябва да бъде продадена на 2 декември, когато ще бъде предложена на търг на Bonhams в Лондон.

Снимки: Bonhams

 

Тагове: mini beatles
0 от 500