IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ботас спечели последния старт за сезона

Хамилтън и Фетел също на подиума в Аби Даби

Ботас спечели последния старт за сезона

Валтери Ботас с Mercedes спечели последното 20-о състезание от сезона във Формула 1 – Гран при на Абу Даби. Това е трета победа за сезона и в кариерата на финландеца, а заедно с него на подиума на пистата „Яс Марина” се качиха съотборникът му Люис Хамилтън и Себастиан Фетел с Ferrari.

Ботас спечели последния старт за сезона

Ботас беше начело от старта до финала, като повечето пилоти изкараха състезанието само с едно спиране бокса, при което смениха ултрамеките сликове със супермеките на Pirelli. Ботас и Хамилтън не допуснаха да бъдат атакувани в първата обиколка, след което започнаха да се откъсват напред.

В края на надпреварата, след една грешка на Ботас, Хамилтън се доближи на половин секунда зад него, но веднага след това финландецът възстанови аванса си от над 1,3 секунди.

Състезанието се отличи с битки за разпределение на по-задните позиции, като Фернандо Алонсо с McLaren спечели оспорваната битка с Фелипе Маса с Williams за деветото място, а Ланс Строл (Williams), Ромен Грожан (Haas) и пилотите на Sauber и Toro Rosso проведоха няколко интересни двубоя за разпределение на позициите след 15-а.

Кими Райконен с другата кола на Скудерията се справи с Макс Верстапен с Red Bull в битката за 4-ото място, която се реши от темпото на пистата и спиранията в бокса, а Дениъл Рикардо с Red Bull отпадна заради повреда в хидравликата от 4-ото място.

Ботас спечели последния старт за сезона

Това бе последното 269-о състезание за Маса във Формула 1, като бразилецът завърши 10-и в Абу Даби. Много силно състезание направи Нико Хюлкенберг, който се пребори за 6-ото място, а това се оказа достатъчно, за да гарантира 6-ата позиция на Renault при конструкторите, което означава над 10 милиона долара повече приходи от наградния фонд на Формула 1 в края на сезона.

В крайното класиране за сезона Хамилтън събра 363 точки, Фетел – 317, а Ботас завърши годината трети с 305. При конструкторите Mercedes записа четвърта поредна титла с 668 точки, следват Ferrari с 522, Red Bull с 368 и др.

Новият сезон започва след 17 седмици с Гран при на Австралия в края на месец март догодина.

Тагове: mercedes ferrari
0 от 500