IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първият безпилотен автобус се блъсна в камион

Инцидентът се е случил в първия ден от работата на машината...заради човек

Първият безпилотен автобус се блъсна в камион

Първият безпилотен автобус, създаден от френската стартъп компания Navya, се е блъснал в камион в центъра на Лас Вегас, само час, след като е бил въведен в експлоатация. Всички осем пътници са се отървали невредими, съобщава агенция KSNV News 3.

Първият безпилотен автобус се блъсна в камион

По думите на човек от управата на американския град, инцидентът се е случил по вина на шофьора на камиона, който не успял да спре навреме. Все пак, автономната система на буса отчела присъствието на тежката машина и активирала спирачките, но разстоянието било твърде малко и се стигнало до контакт на двете превозни средства.

Автономният автобус принадлежи на частната транспортна компания Keolis и обслужва маршрут с дължина под километър. Той е оборудван с лазерен радар, GPS приемник и редица камери и датчици, които му помагат да се ориентира в пространството. Освен това, машината поддържа и стандарта за комуникация V2I (vehicle-to-infrasctructure), с помощта на който тя комуникира с обекти, които са част от градската инфраструктура. Така например, безпилотният автобус може да получи актуална информация в реално време от светофарите за трафика по неговия маршрут. Използването на такива машини ще стане част от пробен проект на управата на Лас Вегас за активно внедряване на напълно автоматични транспортни средства в рамките на 12 месеца.

Това не е първият случай, в който безпилотен автомобил става участник в пътен инцидент. През тази пролет, автоматична версия на кросоувъра Volvo XC90, собственост на Uber, катастрофира тежко и се преобърна на пътя. Тогава също се оказа, че виновен за инцидента е шофьор на друг автомобил.
 

Тагове: navya
0 от 500
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Колев до Иванов ( преди 6 години )
    Максим Ставийски е прекрасен пример за БЪЛГАРСКОТО беззаконие и нищо повече.Хората са го казали "за милиони няма закони, за кокошка няма прошка".В развитите страни Максим Ставийски нямаше да излезе от затвора.
  • #7
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Иванов до Колев ( преди 6 години )
    "да видим как ще бъдат уредени законово нещата." ... Максим Ставийски е добър пример как се уреждат нещата в такива ситуации.
  • #6
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Колев ( преди 6 години )
    Не, то няма лошо да се разработват такива системи. Ще бъде супер хора които не умеят или няма как да карат (инвалиди, бременни, много възрастни, деца и др.) да могат да си свършат работата и без нужда от шофьор.Или някой като си е пийнал и няма кой да го закара, колата да го направи сама.Тук става дума да не се забранява шофирането, да не се отнема свободата и удоволствието от нормалното неделно шофиране за кеф по път за риба, на палатка и т.н.Че наистина накрая роботите и секса ще вземат
  • #5
    16 rate up comment 0 rate down comment
    ремарке ( преди 6 години )
    Е как да е тестват у нас системата, като тя нама да тръгне. Нали се ориентира по маркировка и път. У нас ни маркировка, но пътища...Системата ще даде грешка и на екрана ще изпише:при липса на нормални условия за шофиране поемете сам управлението!А ако случайно се задейства и тръгне ще бъде последната грешка на превозното средство. Още на първата пряка ще има засечка с някой от 80-те % ***, за които става на въпрос, че населяват нашите географски ширини и ще стане мазало...
  • #4
    17 rate up comment 1 rate down comment
    камион ( преди 6 години )
    Ако наистина е виновен онзи с камиона, то това означава само 1, в БГ такава система няма да изкара и ден без авария.Както всички занем, културата на шофиране по нашите ширини е изключително ниска. Тук трябва да тестват автономните системи. Ако оцелеят, значи стават.Аз обаче не вярвам да оцелеят :)
  • #3
    21 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ама то все човешка грешка ве. Свиквайте човека да греши, а машините не. Това ще се втълпява непрекъснато, докато хората повярват, че е така и започнат да спират да мислят и да разчитат само на машините, които всичко вместо тях ще правят.И децата вероятно...
  • #2
    24 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Отдавна съм го казал че забранят ли на човук да управлява мпс значи сме стигнали до крайният етап на модерното робство. Сега сме някъде по средата може би в робовладелския строй. Една шепа хора са заграбили богатствата на света и управляват другата част която трябва да работи къртовски за да може да ж2вее, отгледа поколение евентуално и погаси кредитите. А ако не успее и реши да умре ненадейно кредитите остават наследство на наследниците. Ай честито за новият световен ред.
  • #1
    22 rate up comment 1 rate down comment
    Колев ( преди 6 години )
    Винаги се приключва с това, че вината е на човек. Никой не отчита кога могат да се случат бъгове в софтуера, хардуерни дефекти и т.н. Никой не си ги и признава.Ще изчакаме още малко, да има повечко автономни автонобили, и като се ударят два един в друг, защото това рано или късно ще стане, да видим как ще бъдат уредени законово нещата.Иначе им е много голяма устата да говорят за забрана на шофирането, притежанието на коли, управлявани ръчно и т.н.