IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кой е човекът, който спаси живота на Ники Лауда?

Слабоизвестният германец пръв пристига при катастрофиралия болид на “Нюрбургринг”

Кой е човекът, който спаси живота на Ники Лауда?

Ако сте закоравял фен на моторните спортове или просто сте имали удоволствиете да гледате филма “С пълна газ” (на английски “Rush”), със сигурност сте добре запознати с катастрофата на Ники Лауда на “Нюрбургринг” през 1976. Този инцидент почти убива бившият пилот от Формула 1 и го белязва с ужасяващи изгаряния по лицето и главата, както и с увреждане на белия дроб. Ако обаче на мястото на катастрофата не се е притекъл Херберт Линге, последствията е можело да бъдат много по-сериозни.

Кой е човекът, който спаси живота на Ники Лауда?

В онези години култовата днес Северна дъга на “Нюрбургринг” е била задължителна част от всеки сезон във Формула 1. Дългата 12.9 километра писта, виеща се в германския планински масив Айфел, била толкова предизвикателна и опасна, че сър Джаки Стюарт й дал прякора “Зеления ад”, заради множеството гори около състезателното трасе.

През годините сме говорили много за трудностите, пред които се изправят пилотите, състезаващи се на “Нордшлайфе”, но някак си зад колисите остават усилията на хората, грижещи се за безопасността на пистата. Стандартните състезателни трасета разполагат с мрежа от сервизни алеи, които свързват различни части от пистата. По тези алеи маршалите могат много бързо и ефективно да достигнат до мястото на евентуален инцидент. За съжаление, Северната дъга на “Нюрбургринг” никога не е разполагала с подобна мрежа от сервизни пътища. Вместо тях, по цялото протежение на състезателното трасе има само гори, планини и един величествен замък. Това е и причината маршалите да не могат да откликнат бързо в случай на нужда, което само по себе си поражда много опасности. И тук се намесва Херберт Линге.

Кой е човекът, който спаси живота на Ники Лауда?

Линге е бивш заводски пилот на Porsche. Той започва кариерата си като стажант механик в завода на германския автомобилен производител във Вайсах. Скоро след това неговите шофьорски умения били забелязани от неговите шефове и той се озовал на позицията заводски пилот на Porsche. Линге прекарвал много време на “Нюрбургринг”, а освен това e участвал в престижните маратонски състезания "24 часа на Льо Ман" и "Миле Миля". Линге участвал и в епичния филм на Стийв Макуийн “Льо Ман”. По време на снимките той кара един от състезателните автомобили и участва в един от най-интересните моменти в продукцията.

Кой е човекът, който спаси живота на Ники Лауда?

Макуийн, който самият бил доста бърз пилот, инструктирал Линге да не връща газта в една от сцените, в които той трябвало да го изпревари. Макуийн бил твърдо решен, че е достатъчно бърз, за да изпревари Линге, без да се нуждае от неговото сътрудничество. Реалността била друга и по време на сцената Макуийн така и не успял да изпревари германеца, а след седмици опити най-накрая било взето решение все пак Линге да бъде инструктиран да намали темпото в ключов момент, за да може главният герой да го изпревари и сцената най-накрая да бъде заснета.


Кой е човекът, който спаси живота на Ники Лауда?

И докато приносът на Линге, като пилот, към света на моторния спорт е сравнително малък, приносът му към безопасността по време на състенията е неизмерим. Особено на “Нюрбургринг”, където безопасността винаги е била основно предизвикателство. Заради уникалния си размер и разположение, “Зеления ад” представлявал сериозна трудност за маршалите, които нямало как лесно и бързо да се доберат до мястото на инцидентите, които съпътстват всяко състезание. В един свят, в който секунди делят живота от смъртта, това било повече от притеснителен факт. Собствениците на пистата по това време били пословично стиснати, така че идеята да се наемат повече отговорници по безопасността не била никак атрактивна перспектива за тях. Благодарение на своята състезателна кариера Линге сам излязъл с предложение, което със сигурност имало потенциала да спасява животи.

Кой е човекът, който спаси живота на Ники Лауда?

Германецът предложил да се модифицират бързи автомобили и с тях да се осигури безопасността на трасето. Той самият преработил едно Porsche 914 и го превърнал в пожарен автомобил. Точно така, пожарен автомобил!

Багажните пространства, които при 914 са разположени в предната и задната част, били трансформирани в пространства за превозване на оборудване за борба за пламъците, както и с машини за рязане на метал. Резултатът бил бърз автомобил, който можел да откликне за няколко минути в случай на нужда, докато традиционните такива машини все още били на път. В крайна сметка Линге посегнал и на култовата 911-ка, която също модифицирал и превърнал в борец с пламъците и пръв помощник на закъсалите пилоти. Благодарение на своя задно разположен двигател този автомобил се доказал като доста подходящ за пренасяне на оборудване за потушаване на пламъци. Това е и автомобилът, който пръв се притекъл на помощ на Ники Лауда през 1976. Ако не беше Линге и тази бърза “пожарна”, пораженията можеше да са много по-тежки, а австрийският пилот можеше и да не доживее следващите си две световни титли, спечелени през 1977 и 1984.

Кой е човекът, който спаси живота на Ники Лауда?

Като допълнение към добавеното им оборудване, тези автомобили за бърза реакция били управлявани от бивши професионални състезатели, а до тях обикновено се возел работник по сигурността. Идеята била такъв автомобил да пристигне на мястото на произшествието до 30 секунди. Именно малкото оранжево 911 на Линге пристигнало при тежко катастрофиралия и подпален болид на Лауда в онази година. Това е и последния път, в който състезание за Гран при във Формула 1 се провежда на тази конфигурация на “Нюрбургринг”. Катастрофата на Лауда най-накрая убедила всички, че тази писта е твърде опасна за модерните автомобили във Формула 1. Въпреки впечатляващата работа на останалите забравени герои като Херберг Лингe.
 



0 от 500