IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Къща на колела за 1,5 милиона долара

Компанията на Бил Суейлс ви предлага уникална форма на пътешествие

Къща на колела за 1,5 милиона долара

Имате 1,5 милиона долара и искате да ги вложите в имот? Няма проблем. Обаче искате да обикаляте по света, без да се лишавате от удобствата на дома ви? Тук вече предложенията са доста по-малко, но ги има. И едно от тях е повече от интересно – EarthRoamer XV-HD, като и цената му отговаря на изискването от първия ред...

Къща на колела за 1,5 милиона долара

Историята на впечатляващото возило стартира през 1998 г., като началото е поставено от американския фотограф Бил Суейлс, който решил да си построи собствен моторхоум, с който да пътува. Първият такъв автомобил, базиран на пикап Dodge Ram бил готов през 2003 г., а веднага след това стартирало и производството на машините, предназначени за пазара, защото се оказало, че има интерес, при това голям.

В Щатите тези возила се казват Recreational Vehicles (RV) и най-големите са като автобуси, но Суейлс кръщава своите XV – от Xpedition Vehicles, за да ги направи по-интересни на търсачите на приключения, не толкова на пенсионерите, които обикалят по няколко щата на година.

Къща на колела за 1,5 милиона долара

Особеното при всички модели EarthRoamer, че те нямат нужда да ползват ток или каквато и да е друга услуга от къмпингите, където са спрели и освен това имат огромни резервоари за гориво, за да могат наистина да отведат собственика си на дълго пътешествие. Досега най-големият модел на марката беше EarthRoamer XV-LTS с дължина 8,8 метра, изграден върху шасито на камиона Ford F-550 и допълнен със задвижване 4х4.

Сега обаче компанията представи новия XV-HD, който е дълъг 10,7 метра и е висок 4,1 метра. Автомобилът е изграден върху модифицирано шаси на друг камион на Ford – F-750, като и тук са прибавени задвижване 4х4, въздушно задно охлаждане, амортисьори Fox и т.н.

Машината се задвижва от 6,7-литров 8-цилиндров турбодизел Ford Powerstroke с мощност 335 к.с. и максимален въртящ момент 983 Нм, който работи с 6-степенен автоматик. Клирънсът на XV-HD е 304 мм, а возилото може да преодолява наклони с ъгъл 12 градуса. Обемът на резервоара за гориво е 435 литра, резервоарът за чиста вода е доста по-голям – 946 литра, на борда има и литиево-йонна батерия с капацитет 29 кВт/ч, която се зарежда от два независими генератора и слънчеви панели на покрива на колата.

Жилищният отсек на XV-HD е за шест човека, като е оборудван с подово отопление, два климатика и кухненско оборудване. Цялата надстройка е изработена от фибростъкло, а обзавеждането включва още два телевизора, самостоятелна баня с тоалетна за всеки пасажер, два хладилника и пералня със сушилня.

Къща на колела за 1,5 милиона долара

Създателите на VX-HD определят като лукс единствено кухненските плотове, които са от мрамор.

След всичко това, цената от 1,5 милиона долара звучи по-оправдано. Но пък по-малкият XV-LTS е доста по-евтин – 451 000 долара. При всички модели на компанията обаче има един общ проблем – за тях се чака, при това доста. Изработването на всеки един моторхоум отнема поне 12 месеца, а сега компанията приема поръчки за края на 2018 г.

Тагове: earthroamer
0 от 500
  • #4
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "самостоятелна баня с тоалетна за всеки пасажер"При 6 бани с тоалетни това трябва да е 300 квадрата мезонет. Кой ги пише тези статии бе!
  • #3
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Д-р.Куртевд ( преди 6 години )
    "Въздушно задно охлаждане"??? Автоомедия!!
  • #2
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Уникалното единствено е, че ползва за база F750 вместо Unimog или някой 6х6 камион.
  • #1
    11 rate up comment 1 rate down comment
    цена ( преди 6 години )
    На мен ли ми се струва или е доста солено?Мисля, че за тези пари може да се купи много хубав и луксозен кемпер, но не на базата на високо проходимо нещо.На това возило, като му гледам височината, стабилността няма да му е на първо място.Newmar имат много апетитни предложения.