IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Историята на суперавтомобила на Yamaha (ВИДЕО)

Задвижва се от Формула 1 двигател на Brabham и е трябвало да струва 800 000 долара

Историята на суперавтомобила на Yamaha (ВИДЕО)

Като компания, известна най-вече с производството на музикални инструменти и мотоциклети, Yamaha има и доста интересна автомобилна история. Японците планират да представят нов концепутален модел в близко бъдеще, а дотогава ние се сещаме за един от забравените прототипи от началото на 90-те. Той се казва Yamaha OX99-11.

Историята на суперавтомобила на Yamaha (ВИДЕО)

Защо се сещаме за него? От една страна, защото е доста радикален, а от друга защото Yamaha очевидно не са прекратили амбициите си в областта на автомобилостроенето. Има и още нещо любопитно, свързано с Yamaha OX99-11 - неговата концепция до голяма степен съвпада с хиперавтомобила Mercedes-AMG Project One, който бе представен неотдавна. С него Mercedes пожелаха и сътвориха уличен автомобил, задвижван от двигателя, който щутгартци използват в болидите си във Формула 1. Същото правят и в Yamaha, само че преди 25 години. Точно така, mпрототипът OX99-11 се задвижва от двигател, взет от болида Brabham BT60Y, управляван от небезизвестният британски пилот и настоящ коментатор - Мартин Брандъл - през сезон 1991.

Историята на суперавтомобила на Yamaha (ВИДЕО)

Агрегатът е атмосферен 3.5-литров V12, но все пак е дефорсиран спрямо състезателната спецификация (560 к.с.) до по-поносимите 400 к.с. Максималните обороти достигат впечатляващите 10 000 об/мин, а скоростната кутия и 6-скоростна механична и с нейна помощ се задвижват задните колела.

Историята на суперавтомобила на Yamaha (ВИДЕО)

Eдна от основните цели на Yamaha при конструирането на прототипа била да го направят възможно най-лек, като инженерите се справили чудесно с тази задача, заковавайки стрелката на кантара на едва 1150 кг. За да постигнат това, те използвали карбоново шаси и алуминиеви панели.

Достъпът до интериора бил възможен с отварянето на гигантския преден купол, а в името на спортното усещане, за шофьора била предвидена средно разположена седалка. Все пак, в интериора на OX99-11 има място и за още един човек, който седи директно зад шофьора, точно както е при мотоциклетите. Интересното е, че първоначалният план на японците бил прототипът да е едноместен, но впоследствие ръководството си променило мнението и инженерите поставили втора седалка.

Историята на суперавтомобила на Yamaha (ВИДЕО)

Колкото до динамичните характеристики, те са не по-малко впечатляващи от останалата част от колата. От Yamaha казват, че концептът може да се ускори до 100 км/ч за 3.2 секунди, благодарение на комбинацията от висока мощност, ниско тегло и аеродинамично купе, напомнящо на състезателните машини от Group C.

Теоретичната максимална скорост достига 350 км/ч, макар че концептът никога не ги е развивал.

Историята на суперавтомобила на Yamaha (ВИДЕО)

OX99-11 не е самостоятелен проект на Yamaha, като в конструирането му взима участие и британската компания International Automotive Design (IAD), която е известна с работата си по първото поколение на Mazda MX-5 и по Autozam AZ-1 - атрактивно японско автомобилче от kei-car сегмента, разполагащо със средно разположен двигател и отварящи се нагоре врати.

Японците планирали да произведат три такива автомобила, като цената на всеки един от тях трябвало да е 800 000 долара. Това обаче така и не се случило, тъй като Yamaha и IAD имали противоречия относно бюджета, които довели до това Yamaha да повери проекта на друга компания - Ypsilon Technology. Впоследствие японската икономика била покосена от финансова криза, което принудило Yamaha да се откаже от амбициозния проект, най-вече заради опасения, че такива автомобили ще са много трудни за продаване.

Снимки: Yamaha

 

 







0 от 500