IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Биогорива от водорасли

Shell и HR Biopetroleum строят хипермодерно съоръжение на Хавай.

Биогорива от водорасли

Там ще се отглеждат водорасли за производство на екологични горива. За предварителните тестове ще бъде пригоден един открит басейн, където ще бъдат поставени и изследвани много различни видове водорасли. От тях ще се добива след това растително масло, което по-късно може да бъде превърнато в дизел.



Водораслите, по думите на говорител на Shell, са особено подходящи за производството на горива, които не замърсяват околната среда. Те растат бързо и са в състояние по няколко пъти на ден да удвояват своите размери и тегло. Освен това те се отглеждат във водна среда, така че за нуждите на процеса няма да се използва обработваема земя, необходима на хавайците за производството на хранителни продукти.

Заедно със строежа на съоръжението компаниите спонсорират изследователска програма, която ще се занимае с въпроса, от кой вид микроводорасли се добива най-много растително масло.
0 от 500