IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Гигантски дисплеи ли ще покриват бъдещите пътища?

Технологията разпознава пешеходци и предупреждава шофьорите в случай на нужда

Гигантски дисплеи ли ще покриват бъдещите пътища?

Докато повечето автомобилни производители се опитват да оборудват моделите си с най-актуалните технологии за безопасност, поне една компания се опитва да стори същото, но с...улиците. Идеята е серия от LED панели да покриват пътното платно и с помощта на специални датчици да засичат пешеходци и да сигнализират визуално на шофьорите за евентуална опасност. Първият прототив вече е готов, разработен е в Англия и бе представен преди дни на частно събитие.

Гигантски дисплеи ли ще покриват бъдещите пътища?

Информацията идва от британското издание Auto Express, от чиято публикация става ясно, че технологията е разработена от компанията Umbrellium по поръчка на застрахователната фирма Direct Line. Системата използва камери с висока резолюция и LED технология, които са вградени в самата пътна настилка. Според създателите, новото изобретение има потенциала значително да намали броя на пътните инциденти в бъдеще.

Гигантски дисплеи ли ще покриват бъдещите пътища?

“Създадохме път, който може да засича и да реагира на пешеходци,” коментира Усман Хак, който е един от основателите на Umbrellium, както и архитект по образование. “Две камери, които могат да записват стотици различни променливи, следят 22-метровата прототипна отсечка и засичат пешеходци или други участници в движението, като изпращат информацията за обработка в компютърната система по-бързо от една стотна от секундата.”

Изобретението на Umbrellium работи с компютърна програма, която може да се самообучава и да предвижда действията на пешеходците. Самата настилка е изработена от износоустойчива пластмаса, която може да издържи както на сериозен трафик, така и на климатичните условия, твърдят от компанията. Вътре във всеки панел са вградени повече от 660 LED диода, които могат да бъдат програмирани да сменят цвета на светлината, както и да формират различни изображения в зависимост от ситуацията.

Гигантски дисплеи ли ще покриват бъдещите пътища?

Целта е ясна - вниманието на шофьорите да бъде привлечено, за да могат те да реагират адекватно на променящите се условия, без значение дали става въпрос за предупреждение за участък в ремонт или пък за мигновено изскочило на платното дете.

Гигантски дисплеи ли ще покриват бъдещите пътища?

От компанията не уточняват каква е цената на 22-метровата отсечка, но споделят, че създаването й им е отнело повече от 9 месеца.

“Прототипът ни е водоустойчив, може да издържи тежестта на автомобилите и може да различава пешеходци, автомобили и велосипедисти. Всичко е готово, за да променим начина, по който използваме улиците,” коментира Хак.

 

Тагове: umbrellium
0 от 500
  • #3
    31 rate up comment 1 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    Точно ти умнико си от хората за които говориш - нищо не казваш по темата а ме коментираш без да ме познаваш. Всъщност драги част от работата ми е свързана точно с тези и др системи внедрени в колите. А твоята "компетентност" се вижда още от първото ти изречение. За твое сведение професоре тези системи отдавна са тествани и са внедрени в много от новите модели така че няма нужда от "чучола". Потърси в нета Autonomous emergency braking и се образовай малко за да не се изказваш неподготвен друг път
  • #2
    39 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И да те вземат теб за чучоло да тестват системите си. Скачай внезпно на пътя. Тя системата си знае работата. Във форумите 90% от българите са готови за харвард, членуват в Грийнпийс, няма тема по която да не са компетентни и накрая стоят в офиса или във фабриката цял ден и си чоплят носа.
  • #1
    34 rate up comment 6 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    Според мен е безсмислено да се дават пари за подобно нещо при положение че се върви към автономни автомобили които ще имат системи които да реагират при екстремни ситуации. И в момента има коли оборудвани със системи които автоматично спират колата при изскочил пешеходец. И действат много по-бързо отколкото ако светне диспплей на улицата който водача трябва да види и да реагира.