IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Париж обявява пълна забрана на дизела и бензина от 2030 г.

Университетски град в Англия ще стори това 10 години по-рано

Париж обявява пълна забрана на дизела и бензина от 2030 г.

Властите в Париж ще въведат пълна забрана за изпозване на автомобили с бензинови и дизелови двигатели от 2030 г. Това съобщава агенция Reuters.

Париж обявява пълна забрана на дизела и бензина от 2030 г.

Управляващите френската столица са уверени, че дотогава елекромобилите и инфраструктурата ще бъдат достатъчно развити, за да може да бъде предприет подобен ход. Не се изключва въздможността дори това да стане още по-рано – за Олимпийските игри, които ще се проведат в града през 2024 г.

В момента в Париж действат редица ограничения за използване на транспортни средства със стандартни двигатели. В града са създадени свободни от автомобили зони, като се провеждат и дни, в които движението на колите е напълно забранено. Освен това, собствениците на автомобили, произведени преди 1997 г., се глобяват, ако оставят машините си в границите на града.

Още по-радикално действа управата на университетския град Оксфорд в Англия. Там забраната влиза в сила още през 2020 г., като първоначано тя ще се отнася само за централните зони. Планът на властите се казва „Зона с нулеви вредни емисии” и цели насърчаването на използване на електрически превозни средства-

Зоните постепенно ще се разширяват, като целта е през 2035 г. те да обхванат цялото градче. Решението за забрана на автомобилите с традиционни двигатели трябва да бъде обсъдена на заседание на управата на 26 ноември.

Снимка: Motor

0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Така е. Като наближи 2030 ще стане 2130 г.
  • #2
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мълчание... Нещо противниците на дизела се умълчаха като разбраха че и бензиновите им коли ще са под забрана. А иначе големи еколози бяха. Айде приветствайте новите мерки де, не се срамувайте. Или повечето клакьори се уплашиха да не въведат и тук забрана коли преди 1997 да не влизат в града, че тогава около градовете ще се напълни с барутници.
  • #1
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Всъщност е от 2130 год. Но нищо, пак е добре.